Поради Мінрегіону: як обирати ділянку для будівництва приватного будинку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
поради

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе опублікував на своїй сторінці у Facebook поради, на що варто звернути увагу при виборі земельної ділянки для будівництва власного приватного будинку.

“Як обрати ділянку під будівництво приватного будинку? Ваша мрія – жити за містом. Ваша мрія – жити в новому будинку. Добре, якщо у вас вже є земельна ділянка, що повністю влаштовує вас, а якщо ні? Тоді потрібно буде зібрати необхідну інформацію та вже на її основі приймати рішення”, - написав він.

Відтак заступник міністра опублікував 7 порад - кроків, які варто зробити для того, щоб обрати підходящу земельну ділянку:

1. Візуальне ознайомлення з місцевістю, на якій знаходиться земельна ділянка. “Щоб не помилитися, потрібно врахувати стан природного середовища. Також треба звернути увагу чи є поруч виробництва, теплоелектростанції, сміттєзвалища, будь-які тваринницькі виробничі комплекси тощо”, - прокоментував він.

2. Знайомство з мешканцями сусідніх будинків для оцінки місцевого життя та стану інфраструктури. “Це дуже важливий момент, бо постають такі питання, як добиратися до роботи, або в яку школу ходитимуть ваші діти. Отже, вивчаємо магістральні та під'їзні дороги; наявність твердого покриття проїжджої частини та пішохідних тротуарів населеного пункту; чи є заклади торгівлі в крокової доступності від вашої майбутньої земельної ділянки (як продуктові, так і господарські); чи є аптека з основним набором ліків і щоденним графіком роботи; школа та дитсадок; органи місцевого самоврядування (сільська чи селищна рада); чи сформовано ОТГ і чи є Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП); громадський автобусний і залізничний транспорт, а в містах - ще й тролейбус, метро, трамвай; відстань до найближчого міста або адміністративного центру тощо”, - відмітив Парцхаладзе.

3. Оцінка зручності форми земельної ділянки для будівництва і проживання.

4. Оцінка географічного розташування ділянки щодо сторін світла, розвороту до сонця, затіненість місцевості.

5. З’ясування віддаленості ділянки, відстаней від ліній електромереж та можливості підключення. Теж саме стосується газу.

6. З’ясування стану грунтових вод та ризиків підтоплення. “При виборі ділянки для вашого майбутнього будинку важливо звернути увагу на стан і рівень грунтових вод в межах ділянки. Якщо навколо ростуть вологолюбні рослини, це означає, що підземні води підбираються близько до поверхні. Загляніть в сусідський колодязь: якщо на глибині 3-4 метри бачите воду, то на ділянці не вийде побудувати будинок з підвалом. У разі, якщо ви все ж таки вирішите придбати таку ділянку, то доведеться будувати будинок на палях, або ж піднімати рівень ділянки за рахунок насипання додаткового шару грунту. Така ж операція може знадобитися, якщо рельєф вашої ділянки неоднорідний. Рівна ділянка - найбільш зручна для будівництва. Але ідеальна територія зустрічається не часто. Тому рельєф з перепадами висот найбільш поширене явище. Також необхідно оцінити хімічний склад грунту на основі аналізу його зразків, отриманих з різних глибин при бурінні. Це важливо для організації будівництва і вирощування рослин. Механічний склад грунту впливає на умови і способи будівництва. Будівельні матеріали та технології також підбираються під особливості грунту”, - розповів Парцхаладзе.

Він додав, що для вирішення цих питань необхідно звернутися до місцевого структурного підрозділу Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастру).

7. З’ясування способів отримання питної та технічної води, а також щодо можливості під’єднання до централізованого водопроводу та каналізації. “У кожному разі слід подбати про перевірку якості води на ділянці. Обов'язково потрібно пройти цю процедуру, оскільки це аргумент першочергової важливості для прийняття рішення про купівлю землі”, - підсумував Парцхаладзе.