У Москві вдвічі впав попит на вторинне житло

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Mackvakva

Ринок житла в столиці РФ Москві продовжує стискатися на тлі падіння доходів населення. У лютому цього року обсяг угод на вторинному ринку московського житла впав ще на 35% в порівнянні з минулим роком. Кількість звернень до ріелторів при цьому з боку покупців впало в 2,3 рази. Про це повідомив російський аналітичний центр "Інком-Нерухомість".

Показники попиту аналітики називають «аномально низькими». Як правило, в лютому відзначається підвищення активності на ринку нерухомості, однак в цьому році сезонного сплеску не відбулося. Кількість звернень на ринку нерухомості мінімальне за 10 років - в три рази нижче середнього показника за цей період.

«Лютий 2017 року ліг ще однією цеглинкою у фундамент кризового ринку нерухомості. Ми не відзначили традиційного пожвавлення попиту протягом місяця ... У той же час ми відзначили, що близько 10% угод, які повинні були бути укладені минулого місяця, так і не відбулися - і це вже видається закономірною реакцією учасників ринку на поточну кон'юнктуру. Причому сказане стосується і продавців, і покупців - люди відмовлялися від продажу і покупки навіть після внесення передоплати», - зазначив директор Департаменту вторинного ринку ІНКОМ-Нерухомість Сергій Шлома.

За оцінками фахівців, для функціонування в «штатному режимі» московському вторинному ринку житла в даний час бракує приблизно 25-30% попиту. Фундаментальними стримуючими факторами для покупців, як і раніше, залишаються зниження доходів в поєднанні з невизначеністю розвитку економічної ситуації в країні.

Ріелтори також звертають увагу на те, що власники квартир неохоче йдуть на зниження ціни і вважають за краще піти з ринку. А оскільки абсолютна більшість цих людей - потенційні учасники альтернативних угод, то їх попит на покупку житла також залишається незадоволеним.