Грошей немає: вже близько 90% угод з московським житлом здійснюють за обміном

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
strashydlo-moskvakva

Більшість угод на вторинному ринку московської нерухомості відбувається за обміном. Основною причиною зростання числа альтернативних угод ріелтори називають зниження платоспроможного попиту населення. Про це повідомляє «РБК-Нерухомість».

Відзначається, що на вторинному ринку Москви істотно зросла кількість альтернативних угод. Якщо в 2014 році, до введення міжнародних санкцій проти РФ, пов'язаних з російською агресією проти України, їх частка становила 60-70%, то сьогодні вона сягає 90%. Гравці ринку нерухомості називають альтернативними угодами операції на вторинному ринку, коли одночасно з продажем старої квартири власник набуває інший об'єкт. Причему, альтернативна угода - це завжди ланцюжок з квартир, в якій можуть бути не тільки два об'єкти, а три, чотири і більше.

Частка альтернативних і іпотечних угод в Москві зараз сумарно сягає 80-90%, частка вільних продажів мінімальна - на рівні 20%, розповіла директор департаменту вторинної нерухомості Est-a-Tet Марина Москвичева. Подібні дані наводить і керівник аналітичного центру «Інком-Нерухомості» Дмитро Таганов: частка обмінних операцій досягає 90%.

Основною причиною зростання числа обмінних операцій експерти називають зниження платоспроможного попиту населення. «Людей з «живими» грошима стає все менше, крім того, практично повністю зникають інвестори. В результаті більшість угод на вторинному ринку нерухомості в період кризи носить обмінний характер», - зазначає Дмитро Таганов. Збільшення відсотка альтернативних угод Марина Москвичева вважає логічним, оскільки на падаючому ринку квартири за такою схемою реалізувати легше, плюс до всього альтернативні квартири, як правило, дешевше, переконана вона.

Обсяг пропозиції на вторинному ринку в межах, так званої, «старої» Москви, за даними Est-a-Tet, за останній рік показує стабільність, в річній динаміці він збільшився на 10% у зв'язку з низькими темпами вимивання пропозиції і невисоким рівнем попиту. При цьому попит продовжує знижуватися: у порівнянні з лютим 2016 року його впав на 15%, оскільки ринок продовжує стагнувати, каже Марина Моськвичева.