Витрати девелоперів на створення сучасних житлових комплексів збільшаться на 15-20%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Республіка

У 2020 році витрати девелоперов на створення сучасних житлових комплексів можуть збільшиться в середньому на 15-20%. Про це розповіла керівник з розвитку проектів Citex Development Дарія Бедя.

За її словами, на даний момент існуючий розрив між попитом і пропозицією становить близько 40%, що змушує багатьох девелоперів більш ретельно підходити до підготовки концепції майбутніх житлових комплексів.

Дарія Бедя зазначила, що на сьогоднішній день забудовники особливу увагу приділяють: 1) розробці грамотної концепції майбутнього ЖК і комерційної складової, 2) універсалізації та максимальному насиченню об'єктами інфраструктури, 3) розробці рекреаційних можливостей, 4) використанню в будівництві енергозберігаючих технологій і якісних будівельних матеріалів , 5) продуманим планувальним рішенням.

«Крім цього багато компаній радикально переглянули свої маркетингові стратегії, з акцентом на підготовці максимальної інформації про майбутній житловий комплекс, роботою з місцевими жителями і громадськими організаціями. Також забудовники повсюди виділяють кошти на благоустрій території, що виходить за рамки плями забудови», - підкреслила вона.

Більшість компаній, як зазначила експерт, поблизу своїх житлових комплексів обмежуються облаштуванням пішохідних зон, заміною освітлення, установкою крамничок, висадкою зелених насаджень.

«Разом з тим будівництво близько 30% проектів передбачає значно більші витрати забудовників, наприклад, на створення додаткових парковок для всіх жителів району забудови, ремонт громадських зон, таких, як парки, сквери, набережні тощо», - розповіла Дарія Бедя.

Експерт звернула увагу на те, що з огляду на зростаючі витрати на будівництво нових житлових комплексів, зараз багато компаній реалізовують свої проекти в партнерстві з іншими девелоперами.

«Якщо в 2019 році кількість «партнерських» проектів становила не більше 10% від усієї кількості споруджуваних об'єктів, то вже в цьому році ця цифра може зрости до 12-17%. А в 2021-2022 рр. кількість партнерських проектів може перевищити 20% від усього споруджуваного обсягу житла», - зазначила Дарія Бедя.

На її думку, посилення конкуренції між забудовниками зараз в основному сконцентровано на якості майбутніх об'єктів.

«Саме грамотна концепція майбутнього житлового комплексу дає можливість залучити нових покупців. При цьому, варто сказати, що існуючий попит сконцентровано переважно на концептуальних проектах, головною особливістю яких є продумана до дрібниць майбутня інфраструктура», - сказала Дарія Бедя.