Експертне середовище не підтримує розділення ДАБІ на чотири структури

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
89622971_133364441437175_4490714974590599168_n (1)

Значна частина учасників будівельного ринку не підтримує урядову ініціативу створити чотири установи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду замість однієї, яка існувала досі.

Таку думку 11 березня висловила більшість учасників круглого столу «ДАБІ: реформа чи оптимізація?».

Як зазначив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, нещодавно Мінрегіон оприлюднив проект урядової Постанови «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду», де запропоновано, фактично, створити кілька державних структур у сфері містобудування:

- Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ця установа вже існує);

- Державну інспекцію містобудування України;

- Державну сервісну службу містобудування України;

- Державне агентство з питань технічного регулювання у містобудуванні України.

Віце-президент КБУ Анатолій Беркута вважає, що потреби на рівні держави у центральному органі архібудконтролю немає. Він наголосив: «Розділ ДАБІ на декілька структур – призведе лише до ускладнення роботи будівельного ринку».

Свою позицію висловив старший партнер юридичної компанії TOTUM Юрій Хапко: «Проект вказаної постанови КМУ про ліквідацію ДАБІ та створення замість неї 4-ох нових органів (автора так і не знайшли) - ні що інакше, як інфопривід та відволікання від інших, більш важливих, процесів».

CEO Українського клубу нерухомості Ольга Соловей звернула увагу на те, що в урядовому проекті постанови немає жодних якісних змін.  «Змінена форма, але не суть. Чим більше буде таких структур, тим більше буде складнощів у комунікаціях», - підкреслила вона.

Лев Парцхаладзе поінформував, що КБУ вже готує спільне звернення з консолідованими пропозиціями до Уряду та профільного міністерства від усіх учасників заходу. А також запропонував поновити робочу групу щодо реформування системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

«Наша головна мета - змінити філософію цієї системи.  Швидкі рішення – це не вихід, будівельний ринок потребує якісних, продуманих і дієвих змін», - узагальнив президент КБУ.