Карантин не критично знизив продажі на первинному житловому ринку Києва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
відділ продажу

На первинному ринку столичної нерухомості за підсумками 1-го тижня карантину активність покупців помітно знизилася. Втім, для забудовників зафіксоване зниження рівня продажів не є критичним.

Про це, посилаючись на дані аналітичного відділу компанії Citex Development розповіла керівник з розвитку проектів Дарія Бедя.

Говорячи про рівень попиту і кількості продажів, вона зазначила, що ситуація з коронавірусом перш за все, позначилася на сегментах бізнес і преміум-житла.

«Ці сегменти дуже чутливі до змін на різних ринках. В наслідок підвищення курсу долара продажу в цих класах нерухомості почали просідати ще в кінці лютого», - зазначила Дар'я Бедя.

Разом з тим, за її даними, більш активні продажі велися в тих ЖК, де вартість м2 не прив'язана до доларового курсу і в яких забудовники не встигли переглянути гривневі ціни.

Експерт повідомила, що в період з 16-го по 22-березня на ринку спостерігалося зниження активності потенційних покупців практично на 20-25%. Кількість дзвінків до відділів продажів знизилася в середньому на 10-15% в об'єктах комфорт-класу, і до 35% в об'єктах економ-класу і більш дорогих категорій. При цьому рівень продажів теж дещо скоротився: до 15-18% запланованих угод були перенесені на більш пізній термін (на 1-2 тижні), і тільки в 2-3% випадків угоди були скасовані. Дарія Бедя переконана, що накопичується відкладений попит буде задоволений після завершення карантину.

«Оголошений карантин з цілком об'єктивних причин вплинув на рівень продажів. Але разом з тим це тимчасове ситуативне явище, так як відсоток відмови від угод був досить низький. У більшості випадків вони були перенесені на термін до 1-2 тижнів. Зараз суспільство проходить стан адаптації до нових реалій. Наприклад, деякі забудовники, щоб утримати купівельний інтерес, запропонували набір додаткових знижок в розмірі до 10% при 100-процентній оплаті вартості квартир або фіксацію курсу гривні для тих, хто прагне придбати житло за національну валюту. Але в міру стабілізації ситуації в країні, інтерес до придбання житла на первинному ринку може збільшиться, досягши лютневого рівня», - підсумувала Дарія Бедя.