Уряд передумав дозволяти торгівлю будматеріалами під час карантину

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
шмигаль2

Кабінет міністрів України доопрацював зміни до карантинних обмежень в країні та викреслив заклади торгівлі будівельних матеріалів з переліку об'єктів, які можуть працювати під час карантину.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Федерація роботодавців України висловила здивуваня такою непослідовною позицією Уряду та звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з питанням, чому Кабмін відмовився дозволити в карантин роботу магазинів будівельних матеріалів.

«Учора, коли ми побачили Ваш допис та інфографіку на Фейсбук щодо розширення переліку об’єктів, які можуть працювати під час карантину, сприйняли як добрий знак підтримки вітчизняної економіки та збереження робочих місць включення до цього переліку, зокрема, закладів торгівлі будівельними матеріалами, - йдеться у зверненні ФРУ, - Але ж сьогодні з прикрістю побачили, що Ви оприлюднили оновлену інформацію на Вашій фейсбук-сторінці і у цій інформації та опублікованій ПКМУ № 211 відсутній вчорашній розширений перелік. Не можемо зрозуміти, як сталося так, що дуже важлива для економіки та вітчизняних виробничників поправка, яку Ви так своєчасно підтримали, за ніч зникла з затверджених Урядом правок до цієї постанови».

У Федерації роботодавців звернули увагу на те, що в період дії карантину продовжується здача об'єктів будівництва житлового призначення по всій території України. Враховуючи, що житлові будинки наразі здаються без оздоблення та сантехніки, що унеможливлює елементарне проживання людей у них, для можливості заселення є нагальна необхідність у придбанні будівельних та оздоблювальних матеріалів для здійсненні ремонту. Неможливість легально купувати будівельні матеріали, лаки та фарби, інструмент та інвентар призвела до їх продажу на «чорному» ринку – без умов дотримання протиепідемічних заходів, що є неприпустимим в умовах надзвичайної ситуації в Україні. Крім того, нелегальний характер продажів ще й завдає шкоди бюджету.

З іншого боку на сьогодні виникла нагальна загроза зупинки галузі з виробництва оздоблювальних будівельних матеріалів, сантехники тощо. Для інформації, у 2019 році для об'єктів будівельної галузі було замовлено тільки керамічної плитки більш ніж 50 млн. кв. метрів.

«Ми не розуміємо, чому під час карантину можуть працювати ломбарди та кредитні спілки, а заклади торгівлі будівельними матеріалами, які готові забезпечити повне дотримання усіх карантинних норм під час своєї роботи, їх суміжники, мають простоювати у той час як їх товарів та послуг потребують цілі галузі та пересічні українці», - зазначили у ФРУ.

З огляду на вказане, Федерація роботодавців закликала Уряд виправити ситуацію, що склалася, адже вона несе серйозну загрозу колосального скорочення робочих місць, великих економічних втрат як для самих підприємств – виробників та надавачів послуг, так і для бюджету країни.