Житловим комплексам «Патріотика» та «Статус Град» можуть відключити електрику за 2,5 млн грн боргів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
патр

Житлові будівлі, що належать до житлових комплексів «Патріотика» (вулиця Софії Русової, 7, 7-Г, 5-Б, 3-В, 3, Бориса Гмирі, 14-А, 16-А) та «Статус Град» (вулиця Завальна, 10-Б, 10-В, 10-Г), мають значну заборгованість за спожиту електроенергію. Для стабільного подальшого енергопостачання зазначених будинків необхідно забезпечити оплату боргу та регулярність розрахунків. Міська влада закликає керівників компаній, що здійснюють обслуговування зазначених будинків, виконати усі організаційні питання для оплати заборгованості та донести до інвесторів вичерпну інформацію про стан розрахунків. Про це під час онлайн-брифінгу заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За інформацією компанії-електропостачальника Yasno, будівельна компанія ТОВ «Будеволюція» за два місяці накопичила борг за електроенергію майже 2,5 мільйона гривень.

«На жаль, така кризова ситуація не нова. Ми мали аналогічні випадки з будинками, що споруджувались будівельними компаніями, які належали або були пов’язані з забудовником Анатолієм Войцеховським. Через системну несплату, накопичення боргу, відсутність діалогу з інвесторами було неодноразово допущене повне відключення будинків від електроенергії», – пояснив Петро Пантелеєв.

Він зазначив, що місто готове надати необхідну правову, технічну чи консультаційну допомогу для вирішення кризи.

«Розумію, що інвестори, які вклали свої кошти в житло, яке не добудував забудовник, стали, по суті, заручниками ситуації. Фактично, зазначені житлові комплекси вважаються об’єктами незавершеного будівництва, а не введеними в експлуатацію житловими будинками. Для повноцінного та безпечного функціонування житлових комплексів необхідно виконати технічні умови, щоб переключити будівлі на постійну схему електропостачання. Однак це має зробити забудовник, або, якщо останній відмовляється це зробити, інвестори. Робити це за рахунок коштів платників податків, тобто за рахунок міського чи державного бюджету, – незаконно», – повідомив заступник голови КМДА.

Петро Пантелеєв також закликав представників компаній, що здійснюють обслуговування будинків та відповідальні за вчасні взаєморозрахунки, вести чесний діалог з інвесторами і доносити до них реальний стан справ. Зокрема, мова йде і про необхідність виконання технічних умов.

Начальник відділу з приєднань до електричних мереж ПрАТ ДТЕК Київські електромережі  Ірина Толпиго зазначила, що ще у 2015 році для приєднання до мережі будинків на Осокорках, забудовнику були надані технічні умови. Вони передбачали поетапне під’єднання потужностей.

«Для кожного етапу – відповідні заходи. Що стосується «Патріотики», то технічні заходи для приєднання до мережі цих будинків, станом на сьогоднішній день, виконуються не у повному обсязі. Для того щоб забезпечити живлення комплексу «Патріотика» і «Патріотика на озерах» має бути побудована підстанція 110/10 кВ «Аркада». Забудовник узяв на себе таке зобов’язання. Але його не виконав. Без цієї підстанції забезпечити якісне та безпечне електропостачання вказаним житловим комплексам неможливо. Зі свого боку, для того щоб забезпечити контроль з боку власників квартир у цих комплексах, ДТЕК Київські електромережі готовий, за посередництвом міської влади, інформувати їх про стан виконання забудовником технічних умов», - прокоментувала Ірина Толпиго.