Експерт: в період карантину падіння продажів в сегменті економ-житла досягла 90%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-05-26_14-18-34

За підсумками 2-х місяців карантину, найбільше зниження продажів спостерігалося в сегменті економ-класу і досягло 90% від рівня лютого.

Про це порталу МЕтри заявив керівник проекту RUSANIV RESIDENCE Олександр Ізаров.

За його словами, крім форс-мажорних обставин, головними причинами різкого зниження привабливості економ-житла є відсутність гарантій від забудовників, що об'єкт буде добудований вчасно, низька якість будівництва об'єктів цього класу, а також відсутність додаткових функціональних можливостей майбутніх житлових комплексів.

«Не дивлячись на те, що ціна на квартири в економ-сегменті є найнижчою на ринку - в середньому на 20-25% менше, ніж, наприклад, на житло нових форматів, реальний покупець став набагато більш вимогливими до гарантій надійності власних інвестицій, якості майбутнього об'єкта, а також комфортного проживання в житловому комплексі", - сказав експерт.

Олександр Ізаров зазначив, що в понад 70% всіх споруджуваних об'єктах економ-класу в період карантину були тимчасово зупинені або припинені будівельні роботи.

«Об'єкти економ-класу виявилися найбільш ризиковими для інвестицій, так як їх будівництво ведеться переважно за рахунок коштів покупців, а при різкому зниженні купівельної активності, забудовники були змушені призупинити будівельні роботи», - вважає він.

Експерт також звернув увагу на те, що в період карантину значно посилилася «репутаційна» конкуренція компаній-забудовників в прагненні переконати потенційного покупця в надійності вкладень саме в їх об'єкти, що будуються. І на тлі зниження продажів істотно загострилася боротьба за покупця: так, багато компаній, щоб зберегти або знизити різке скорочення угод, вжили низку заходів, зокрема пропонуючи інвесторам придбати квартиру за найбільш вигідними цінами - за фіксованим курсом 24,8 - 25,5 грн за долар.

Разом з тим, як розповів експерт, ефективність таких кроків була не дуже високою: кількість угод за акційними цінами в середньому не перевищило 10% від усього обсягу продажів в період карантину.

«За великим рахунком акції забудовників в період карантину стали вимушеним антикризовим маркетинговим ходом для залучення уваги до споруджуваного об'єкта, не розраховуючи на активні продажі. Крім цього, акційні пропозиції використовувалися, як додаткова можливість інформування потенційних покупців про те, що будівництво об'єкта йде за наміченим графіком. Практично всі гравці ринку, які продовжували будівництво, впровадили подібні акції», - сказав він.

Олександр Ізаров звернув увагу на те, що зниження купівельної активності на тлі припинення будівництва до 50% всіх об'єктів дозволили дещо збалансувати співвідношення між попитом і пропозицією.

«Якщо на початок березня розрив між попитом і пропозицією досягав 40%, то на тлі зниження темпів будівництва і пов'язаних з цим вагомих репутаційних втрат деяких забудовників, різниця між попитом і пропозицією скоротилася до 25-30%», - повідомив експерт.

На його думку, починаючи з кінця червня ринок може суттєво пожвавитися: в цей період очікується поступове зростання продажів (переважно за рахунок накопичився відкладеного попиту) на 3-5% в другій половині липня і на 5-7% в серпні. При цьому, як вважає Олександр Ізаров, купівельні переваги будуть сконцентровані в основному на об'єктах нових затребуваних форматів з високою ліквідністю, таких як багатофункціональні комплекси, об'єкти формату live-work-play і ін.

«До 80% всіх продажів будуть доводиться на житлові комплекси підвищеної комфортності і функціональності, які дають можливість покупцеві не тільки придбати якісну квартиру в сучасному житловому комплексі з розвиненою і функціональної інфраструктурою, а ще й використовувати покупку, як спосіб збереження та примноження капіталу. На сьогоднішній день покупка квартири в таких об'єктах на початковому етапі будівництва і до моменту введення в експлуатацію прогнозовано може вирости в ціні до 50%», - підкреслив експерт.

Він зазначив, що подальший розвиток первинного ринку житла багато в чому буде залежати від загальноекономічної та політичної ситуації, стратегії уряду щодо мінімізації наслідків карантину для життєдіяльності країни.

«Первинному ринку зараз, як ніколи, потрібна зовнішня стабільність, що стане стимулом для потенційних покупців повернутися на ринок. Саме покупець є двигуном ринку будівництва житла: активізація продажів дозволить забудовникам не просто завершити будівництво розпочатих ЖК, а й вивести на ринок нові проекти», - підсумував Олександр Ізаров.