Передача приватному сектору повноважень держархбудконтролю: Будівельний бізнес ознайомився з пропозиціями

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-07-22_17-44-43

Сьогодні розвиток будівельної галузі знаходиться в гальмівному стані. Тільки ціни на житло в Україні за останній рік зросли майже на 10%. Це підкреслив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе під час online круглого столу «Реформування #ДАБІ. Пропозиції влади та офісу простих рішень».

«Зараз розробляються декілька варіантів законопроектів по подальшій реформі ДАБІ. Є різні варіанти – з державним та приватним контролем, і будівельна спільнота має розуміти усі зміни, які на неї очікують», - повідомив Лев Парцхаладзе.

Про необхідність делегування держархбудконтролю приватному сектору розповів Голова виконавчого комітету Національної Ради реформ Міхеіл Саакашвілі: «Теперішня реформа ДАБІ, де замість однієї структури запроваджують декілька – профанація змін, які насправді, як ми чуємо від бізнесу, знов ведуть до корупції. Половинчаста нинішня реформа – шлях в нікуди. Давайте приймати суттєві рішення, з максимальним делегуванням відповідальності уповноваженим особам».

Ці пропозиції були обговорені будівельною спільнотою у ході круглого столу.

За словами президента КБУ, найболючіше, що сьогодні вдарило по всьому будівельному ринку - це скасування ліцензування і припинення видачі дозволів, щодо об'єктів СС2 на місцях. Адже цю функцію повернули центральному ДАБІ.

«Вважаємо, що більше повноважень мають делегувати професійним спільнотами та сподіваємося, що до нас дослухаються», - сказав він.

У свою чергу Міхеіл Саакашвілі підкресли: «Ми були раді сьогодні  вас почути. Бізнес має будувати більше, швидше, лише так економіка може витримати удар коронакризи та розвиватися. Ми маємо надати бізнесу можливості розвиватись, свободу.  Ці пропозиції будуть винесені на наступну Раду реформ».

У круглому столі взяли участь представники державних органів влади, Офісу простих рішень та результатів, народні депутати України, забудовники, девелопери, експерти галузі, громадські організації та ЗМІ. В online форматі підключилося понад 300 учасників.