Верховна Рада прийняла закон про вимоги до будматеріалів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Rada

Верховна Рада прийняла 2 вересня Закон України «Про надання будівельної продукції на ринку», яким, зокрема, регулюються вимоги до будівельних матеріалів в країні.

Як зазначила, один з ініціаторів Закону, народний депутат Олена Шуляк, цей законодавчий акт впроваджує чіткі стандарти якості для будматеріалів, а також повертає ринковий нагляд за продукцією. Виробники також будуть зобов’язані декларувати показники своїх товарів.

«Закон передбачає імплементацію 305-го європейського регламенту – тобто впровадження європейських правил роботи ринку будматеріалів. Це спростить українським виробникам можливість продавати свої будівельні матеріали в Європі, зробить привабливішими для міжнародних компаній умови розміщення виробництва в Україні. А це – валютна виручка, додаткові робочі місця, податки до нашого бюджету і можливість залучення інвестицій для України», - написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Олена Шуляк наголосила, що вже з 1 січня 2023-го в Україні запровадять європейські підходи до:

- обігу будівельної продукції на ринку

- вимог щодо якості будматеріалів на рівні європейських або міжнародних

- відповідальності та прав виробників, дистриб’юторів, продавців

- механізмів захисту споживачів від небезпечних або фальсифікованих будвиробів

- контролю за якістю будівельної продукції за міжнародним досвідом.

У Міністерстві розвитку громад та територій Україні коментуючи прийнятий Закон зазначили, що ним, зокрема, передбачено перехід на декларативний принцип оцінки відповідності будівельних матеріалів та виробів. Відтак, виробники матимуть зобов’язання декларувати показники будівельної продукції та надавати цю інформацію у вільному доступі.

«Задля захисту споживачів від недоброякісної та небезпечної для здоров’я та життя будівельної продукції органи державного ринкового нагляду здійснюватимуть заходи щодо обмеження, заборони, вилучення з обігу та/або відкликання продукції, що не відповідає встановленим вимогам. Крім того, законопроектом встановлюються основні вимоги до будівель та споруд з точки зору безпеки, охорони здоров’я, довговічності, енергозбереження, охорони довкілля протягом усього її життєвого циклу ‒ від проектування до демонтажу», - повідомили в міністерстві.

Також у відомстві звернули увагу на те, що в повному обсязі нова, гармонізована з європейською, система надання будівельної продукції на ринку в Україні, запрацює у 2023 році після розробки та прийняття відповідних нормативно-правових актів. За середньою оцінкою це близько кілька десятків документів.

Прийнятий Закон для набуття чинності, ще має бути підписаний Президентом.