Експерт: За час карантину в передмісті Києва частка продажу квартир в розстрочку зросла до 55%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Нерода

За час карантину в передмісті Києва частка покупок квартир за допомогою механізму розстрочки збільшилася до 55%. Про це повідомила експерт ринку нерухомості Вікторія Нерода.

За її даними, в порівнянні з 2019 роком, частка квартир, придбаних в розстрочку збільшилася на 10-12%.

«Через виниклу невизначеність у зв'язку з тривалістю карантину і можливими кризовими явищами в економіці країни, багато покупців, які мають достатньо коштів для придбання квартири за 100-відсоткову вартість, прийняли рішення скористатися програмами розстрочки від забудовника», - сказала вона.

За її даними, на сьогоднішній день одна з найбільш перспективних програм по розстрочці є розстрочка «50 на 50», при якій початковий внесок становить 50% від вартості квартири, решта ж суми виплачується єдиним платежем на етапі введення об'єкта в експлуатацію.

«На даний момент ця форма розстрочки найбільш вигідна, як для покупця, так і для забудовника. З одного боку - це взаємна довіра покупця і девелопера, а з іншого - покупець не залежить від щомісячних платежів», - сказала вона.

Вікторія Нерода зазначила, що на сьогоднішній день частка квартир в передмісті столиці, придбаних при 100-процентній оплаті, не перевищує 40-42%. І лише трохи більше 3% квартир купується за допомогою іпотечних кредитів.

Експерт звернула увагу на те, що покупці заміського житла воліють об'єкти з готовністю не менше 50%.

«У тих об'єктах, де будівництво велося за наміченим графіком, без припинень, довіра покупців значно вище, ніж у проектів, які з тих чи інших причин зіткнулися з тимчасовими труднощами», - підкреслила вона.

Вікторія Нерода також повідомила, що до кінця липня забудовники, які реалізують в передмісті столиці якісні об'єкти нових форматів зуміли не тільки стабілізувати, а й істотно підвищити рівень продажів. Зокрема, з травня по вересень, рівень продажів в споруджуваних якісних приміських комплексах виріс на 30-40%.

На даний момент, на її думку, понад 50% попиту на приміське житло припадає на об'єкти нових форматів, таких як еко-комплекси, об'єкти формату nature friendly. Головними особливостями таких ЖК є широкі рекреаційні можливості (озеро, ліс і ін.), Створювана всеосяжна інфраструктура, що включає в себе облаштування внутрішнього простору ЖК, його зонування та функціональність, при цьому 2/3 будівельної ділянки відводиться саме під створення місць загального користування.

«Для таких житлових комплексів характерно висока якість будівництва, в тому числі використання енергозберігаючих технологій: установка індивідуального опалення, вентильованих фасадів з хорошим рівнем тепло- і шумоізоляції, що дозволяють в зимовий період скоротити витрати на тепло в середньому на 20-25%», - розповіла Вікторія Нерода.

Експерт акцентувала увагу на тому, як за останні півроку змінилися купівельні пріоритети. Так, починаючи з липня, попит в передмісті Києва потроху переорієнтовується на більш дорогі квартири і квартири середньої цінової категорії.

«Звичайно ж багато що залежить від стадії готовності проекту: на початкових стадіях купуються в основному 1-кімнатні квартири, переважно як інвестиційна покупка, а коли готовність проекту сягає 50% і вище, коли істотно збільшується рівень довіри потенційних клієнтів до проекту, тоді і зростає попит на дорогі квартири вартістю близько 1000 дол./кв.м.», - зазначила експерт.

Вікторія Нерода вважає, що в осінній період, при збереженні економічної стабільності, стабільності національної валюти, в об'єктах з високим ступенем готовності (не менше 50%) і відносяться до категорії нових форматів очікується зростання цін до 17%.

«В інших сегментах ринку цінова ситуація буде досить стабільна: цінові коливання будуть в межах 5-7% в залежності від стадії будівництва або переходу на нові етап будівельних робіт», - підсумувала вона.