Власних коштів забудовників вистачає лише на стартові 3-5 місяців будівництва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-10-15_15-14-41

У більшості українських забудовників власних коштів вистачає лише на перші 3-5 місяців будівництва.

Про це порталу МЕтри повідомив СЕО Caspian Service в Україні Чингіз Кішіев.

На його думку, однією з головних проблем розвитку українських девелоперських компаній є неможливість акумулювати або залучити достатній капітал під реалізацію проекту. На сьогоднішній день у більшості українських компаній немає можливості залучити «довгі гроші» ні у банківських інститутів, ні у держави під 3-5% річних, які б дозволили будувати, не чекаючи блискавичних надходжень від продажів квартир.

«По суті, у забудовників бракує власних коштів для будівництва. І реалізація проекту, в основному, залежить від активності продажів», - сказав він.

У зв'язку з цим, як вважає Чингіз Кішіев, вкладення в первинний ринок досить ризиковані для покупців, при цьому імідж/бренд компанії і послужний список реалізованих проектів перестають сприйматися покупцями, як додаткова гарантія того, що проект взагалі буде закінчений і не перетвориться в недобуд.

Експерт звернув увагу на те, що за останні 2 роки в найбільшій зоні ризику знаходяться інвестори, що вкладають в проекти великих компаній, які одномоментно реалізують від 5 і вище проектів. За його словами, для їх реалізації дуже часто використовується так зване «перехресне фінансування», коли кошти від продажу квартир у вже споруджуваному об'єкті девелопер направляє на старт будівництва нового проекту.

«Саме тому в разі виникнення будь-яких складнощів з будівництвом проекту, весь використовуваний фінансовий ланцюжок рветься і може привести не тільки до істотних затримок з темпами будівництва, а й до банкрутства компанії», - підкреслив він.

За даними Чингіза Кішіева, на сьогоднішній день близько 20% всіх споруджуваних проектів мають достатнє фінансування, яке не залежить від поточного рівня продажів. В основному, це проекти, що реалізуються іноземними інвесторами або ж в партнерстві декількох українських девелоперів. При цьому партнерські проекти - це або великі ЖК (на 150-200 тис. кв м), або елітні будинки, в яких ціна кв м в 2 - 2,5 рази вище, ніж в об'єктах комфорт-класу.

«В умовах сформованої кон'юнктури ринку, коли пропозиція в середньому на 40% перевищує існуючий попит, для успішної реалізації проекту українським девелоперам необхідно мати як мінімум 30-40% резерву від кошторисної вартості будівництва. Цих коштів вистачить на те, щоб будувати, як мінімум, 6-9 місяців, не розраховуючи на активні продажі», - зазначив експерт.

Чингіз Кішіев впевнений, що наявність власних коштів - це не просто потреба для успішного ведення бізнесу, це ще й страховка для девелопера від всіляких форс-мажорних обставин, яким у 2020 році стала пандемія коронавируса.

Він також нагадав, що згідно з державною статистикою України, за 6 місяців 2020 року в українську економіку було залучено близько 154 млрд. грн. інвестицій, що на 30% менше, ніж в 2019 році. При цьому сума іноземних інвестицій склала близько 0,5% (770 млн. грн).

«З цих коштів в сферу житлового будівництва було вкладено не більше 250-300 млн. грн», - підсумував Чингіз Кішіев.