На термомодернізацію житлових будинків витратять 2,1 млрд гривень

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
осмд

На 2021 рік для участі у програмі «Енергодім» прийняті заявки від 310 ОСББ. Сумарна вартість проєктів цих ОСББ в рамках програми складає близько 2,1 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України.

Як зазначили у відомстві, для реалізації вказаних проєктів вже зарезервовані кошти у Фонді енергоефективності. ОСББ зможуть відшкодувати до 70% витрат на заходи з термомодернізації. Таким чином 1,4 млрд будуть відшкодовані за рахунок Фонду енергоефективності.

Найактивнішими регіонами України, населення яких бере участь у програмі «Енергодім», є Волинська (67 заявок), Львівська (32 заявки) та Миколаївська (28 заявок) області.

У Мінрегіоні нагадали, що програма «Енергодім» розпочала свою дію з 3 вересня 2019 року та визначає умови та порядок надання Фондом енергоефективності грантів для ОСББ для часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності.

Програма «Енергодім» діє у співпраці між Фондом енергоефективності, діяльність якого фінансується із державного бюджету та Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC), яка адмініструє Мультивалютний донорський трастовий фонд (МДТФ). Зокрема донорами МДТФ є Європейський Союз та Уряд Німеччини.

На сьогодні, держава вклала у статутний капітал Фонду енергоефективності 2,7 млрд грн, ще 100 млн грн передбачено у Державному бюджеті на 2021 рік. До того ж за Угодами з ЄС донори також передбачили грантову допомогу Україні у розмірі 100 млн євро. Разом цих коштів вистачить, щоб реалізувати близько півтори тисячі проєктів термомодернізації багатоквартирних будинків.

За програмою ОСББ можуть обрати один з двох пакетів термомодернізації. Пакет А «Легкий» складається з відносно недорогих заходів енергоефективності з високим рівнем окупності інвестицій (перш за все модернізація інженерних систем будинку: встановлення лічильника теплової енергії, встановлення індивідуального теплового пункту, заміна котла, теплоізоляція або заміна трубопроводів тощо).

Пакет Б «Комплексний» включає в себе всі заходи Пакета А (якщо вони не були впроваджені раніше), а також утеплення стін, даху, горища, підвалу, заміна або ремонт зовнішніх дверей, вікон та балконів у місцях загального користування.

Наразі за обома пакетами ОСББ можуть отримувати поетапне фінансування від Фонду. Середня вартість проєкту «Легкий» складає 1,6 млн грн, а проєкту «Комплексний» – 8,3 млн грн.

Максимальний строк, коли ОСББ може отримати всі транші від Фонду енергоефективності, складає 12 місяців для проекту «Легкий» та 24 місяці для проекту «Комплексний».

Фонд енергоефективності відшкодовує ОСББ 40% вартості робіт та матеріалів для пакету А та 50% – для пакету Б. Крім того, для перших 500 ОСББ, які візьмуть участь у програмі Фонду, відшкодовуються додаткові 20%. Тобто максимальний відсоток відшкодування для перших 500 ОСББ складає 70% від загальної суми проєкту.

Враховуючи те, що 310 заявок від ОСББ вже прийняті, «бонусною» пропозицією можуть скористатись ще 190 ОСББ.