У Нацбанку розкритикували велику кількість державних житлових фінустанов

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
дешевая ипотека

Перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова розкритикувала створення в Україні великої кількості державних фінансових установ, які реалізують житлові програми. Про це вона написала на власній сторінці у Facebook.

Катерина Рожкова нагадала, що згідно рішення Уряду, працювати за новою програмою підтримки іпотечного кредитування буде Фонд розвитку підприємництва, який успішно працює з програмою «5-7-9%» та довів свою ефективність і спроможність реалізовувати подібні програми. У той же час, вона поставила під сумнів доцільність створення чергової установи фінансування житлових програм в Україні.

«Виникає питання, наскільки нагальною була необхідність у створенні третього фонду фінансування житла. До «Державної іпотечної установи» та «Агентства з рефінансування житлових кредитів» у 2020 році додався третій фонд – «Українська фінансова житлова компанія». А це все державні установи, які капіталізуються з бюджету… Можливо, є якась вища мета, наприклад, за кількістю державних іпотечних установ наздогнати кількість державних банків?», - написала вона.

При цьому, перша заступниця голови НБУ вважає програму підтримки іпотечного кредитування під 7% річних вчасною і потрібною. А помилки попередніх спроб повинні не зупиняти її, а навпаки зробити більш досконалою. В тому числі і через вирішення «іпотечних» питань на законодавчому рівні.

«І запуск іпотечної програми в межах 7% річних, і сама програма «5-7-9%» для МСБ – це правильні та своєчасні ініціативи. Банки разом з колегами з Уряду за підтримки НБУ тривалий час працювали над параметрами програми «Доступна іпотека», які сьогодні вже затверджені Урядом, – максимальна сума кредиту у 2 млн грн, граничний термін у 20 років і перший внесок у 15% річних. Звісно, програма більше допоможе тим, хто найбільше потребує житла. Тобто тим, для кого воно буде першим у житті», - наголосила Катерина Рожкова.