Експерт: левова частка продажів на первинному ринку здійснюється за допомогою розстрочки від забудовників

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2021-03-04_18-10-27

За останні 2-3 роки левова частка продажів на первинному ринку, а це близько 60% від усього обсягу реалізованих квартир, здійснюється за допомогою розстрочки від забудовників. Про це повідомив засновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насиковський.

Він зазначив, що, при цьому, частка квартир, придбаних за допомогою іпотеки не перевищує 3%. За його словами, головний сенс розстрочки - це повне взаємна довіра між забудовником та інвестором. При цьому нарахування % за користування розстрочкою, як вважає Олександр Насиковський, полягає більше в податкових ризиках, а не в способі додаткового заробітку на покупцеві.

«Якщо покупець з якихось причин не зможе виконати свої зобов'язання, забудовнику доведеться продавати вже готову квартиру, а це, згідно із законодавством, тягне за собою податкові наслідки. Готова квартира - це об'єкт нерухомості, що підлягає відповідному оподаткуванню. Розстрочка від забудовника несе в собі взаємні зобов'язання і гарантії двох сторін. Забудовник зобов'язується побудувати і здати об'єкт, а покупець - виплатити повну вартість розстрочки, адже інакше він просто не отримає право власності на квартиру», - підкреслив експерт. Він також нагадав, що анонсовані Президентом і Прем'єр-міністром України іпотечні програми «Доступне житло» під 7% і лізингова програма під 5% передбачають покупку житла тільки на вторинному ринку. «Саме тому ці програми не вплинуть на рівень продажів житла, що будується», - резюмував засновник і керуючий партнер групи компаній DIM.