Цифровізація будівельної сфери зекономить галузі 734 млн грн на рік

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-09-23_19-33-02

Будівельна галузь  — одна з найбільш корумпованих в Україні. За підрахунками експертів, річний обсяг хабарів у будівництві може становити від 2,7 до 3,5 млрд грн. Тому потенційна економія завдяки цифровізації сфери дорівнює 734 млн грн на рік, згідно з дослідженням потенціалу електронних послуг.

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації з посиланням на Віцепрем’єр-міністра — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

“Минулого року Мінцифра на порталі Дія запустила електронні будівельні послуги. Вони повністю автоматизовані та виключають вплив людини на прийняття рішення. Жорсткі механізми перевірки даних, включаючи взаємодію з іншими реєстрами, суттєво підвищують прозорість процесів”, - наголосив Михайло Федоров.

Зокрема, з минулого року почалося впровадження Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Запущено новий реєстр будівельної діяльності. Він вводить абсолютно інноваційне для України явище — унікальний ідентифікатор об’єкта будівництва. Усі документи створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в реєстрі.

Новий реєстр є захищеним, надійним та прозорим. Система автоматично перевіряє усі документи — об’єкт не буде зареєстровано, якщо він не відповідає законодавчим критеріям.У реєстрі вже більше 130 тисяч документів.

Також запущено Публічний портал системи. Це платформа з актуальною інформацією про зареєстровані документи та внесені зміни, новинами про будівельний сектор та статистикою.

А на порталі Дія доступні вісім електронних будівельних послуг. Серед яких: повідомлення про початок підготовчих робіт, повідомлення про початок будівельних робіт по CC1, повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будпаспорта, а також декларація про готовність до експлуатації по будпаспорту та інші.

У тестовому режимі вже можна отримати послуги для категорії об’єктів СС2 та СС3. А вже цієї весни на порталі Дія Мінцифра автоматизує будівельні онлайн-послуги для об’єктів класу CC2 та СС3.