За місяць 7 банків надали лише 59 кредитів за програмою «Доступна іпотека 7%»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2021-04-05_16-05-00

За перший місяць дії програми "Доступна іпотека 7%" 7 українських банків підписали лише 59 договорів на 43 млн грн. Такі дані оприлюднила Асоціація фінансових інституцій з посиланням на дані Фонду розвитку підприємництва.

Як зазначили в АФІ, загалом за перший місяць роботи програми  "Доступна іпотека 7%" банки отримали всього 212 заявок, що свідчить про те, що українці скептично поставилися до нової державної програми і не стали масово звертатись за дешевими іпотечними кредитами.

При загальному скромному результаті найбільше доступних іпотечних кредитів надав банк «Глобус». За перший місяць роботи програми він уклав 22 іпотечних угоди.

Один з найбільших мережевих банків країни «Приватбанк» надав лише 17 іпотечних кредити. Укргазбанк – тільки 7. Ощадбанк спромігся надати 2 доступних кредити. Кредобанк надав 9 таких кредитів.

ОТП Банк та Банк Альянс за місяць надали лише по 1 доступному кредиту.

Як зауважив Генеральний директор Асоціації фінансових інституцій Владислав Блідченко, з самого початку було зрозуміло, що програма «Доступна іпотека 7%» не викличе великого ажіотажу серед пересічних громадян України. Причини слід шукати в умовах програми та їх слабкій відповідності економічній ситуації в країні.

«Від самого початку фахівці нашої асоціації не очікували шаленого успіху програми «Доступна іпотека 7%». Перший місяць її роботи, нажаль, це підтвердив. Громадяни України не кинулись займати черги за дешевою іпотекою. Причина в тому, що, по-перше, багато українців не можуть скористатись доступною іпотекою за формальними причинами: хтось не може підтвердити доходи, комусь забагато років, а в когось в наявності зайві метри. По-друге революційні для України 7% річних все одно залишаються непідйомними платежами для великою кількості громадян. Ну і нарешті перший внесок у 15% вартості квартири - це та сума, яку не мають на руках потенційні покупці житла», - сказав експерт.

Нагадаємо, Державна програма «Доступна іпотека 7%» почала працювати в Україні з 1 березня 2021 р. Механізм реалізації програми передбачає часткову компенсацію відсотків за іпотечними кредитами з боку держави – до максимально сприятливих для людей 7% річних. Також передбачено можливість використання кредитних гарантій Фонду в якості забезпечення для предметів іпотеки, що ще не введенні в експлуатацію.