Від початку року вартість заміського житла зросла до 15%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
загород

За даними Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України (АФНУ), в 2021 році заміська нерухомість, залежно від локації, площі, якості будівництва зросла в середньому на 10-15%.

Як зауважив президент АФНУ Юрій Піта, найбільші цінові зміни сталися в сегментах новобудов класів комфорт+ та бізнес, що знаходяться в стадії зведення на відстані до 20 км від меж Києва. Так станом на початок липня вартість м2 у таких об’єктах зросла до 15% і до кінця року, за прогнозами забудовників, вартість таких об’єктів може зрости ще на 7-10%.

“Зростання цін в сегменті якісного заміського житла пов’язане з високою інвестиційною привабливістю. Так за весь цикл будівництва (до 2 років) вартість такого житла може зрости в середньому на 40-50%”, - сказав Юрій Піта.

Експерт наголосив, що житло в передмісті Києва підвищеного комфорту користується попитом у 45-50% відсотків покупців. Популярність квартир комфорт-класу і приватних будинків разом з таунхаусами становить відповідно 30% і 20%.

“Популярність приватних садиб чи житла в багатоквартирних будинках залежить від місця розташування, зручності транспортного сполучення з Києвом, якості будівництва, площі тощо. Саме тому, з огляду на ці критерії, зростання цін неоднорідне: від 5% до 10-12%”, - розповів він.

За його словами, до кінця року вартість заміської нерухомості може зрости в ціні ще на 5-7%. Однак багато що залежатиме від економічної ситуації в країні, зокрема від рівня інфляції, податкових нововведень, розвитку іпотеки та програм забудовників із розтермінування.

“Люди і надалі охоче вкладатимуть кошти в житлову нерухомість, зокрема і в передмісті Києва, як мінімум, для збереження наявних статків. Проте варто розуміти, що без економічного поступу, без зростання доходів громадян, є великий ризик, що ціни вже цьогоріч можуть досягти своєї “стелі”, що стане запорукою відносної цінової стабільності в першій половині 2022 року”, - підкреслив Юрій Піта.

Експерт також зосередив увагу на ситуації в сегменті нежитлової нерухомості в Києві. Спираючись на дані АФНУ, він повідомив, що за 6 місяців 2021 року цінові коливання на таку нерухомість не перевищили 5% зокрема в сегменті стріт-рітейлу.

“Найбільші цінові зрушення - до 5% - відбулися на “фасадні” приміщення площею 70-150 м2 під кав'ярні, салони краси, аптеки тощо у велелюдних локаціях. При цьому популярність приміщень для стріт-рітейлу в новобудовах і старому житловому фонді практична однакова. Однак в сегменті оренди популярність об’єктів у новобудовах складає понад 65% від усього попиту”, - сказав він.

За його даними, орендні ставки на комерційні приміщення залишаються стабільними попри поступове зростання попиту. Ближче до осені можливе збільшення ставок в межах 3-5%, а до кінця року - ще до 7%.

Президент АФНУ повідомив, що від початку року попит на комерційні приміщення під продаж для малого та середнього бізнесу зріс щонайменше на 15% з проєкцією подальшого зростання на 3% щомісяця.

“Упродовж наступних 3-5 місяців цінова динаміка може дещо змінитися: ціни продажу комерційних приміщень під стріт-рітейл, залежно від площі та місця розташування, до кінця року можуть зрости ще на 7-10%”, - зазначив Юрій Піта.

Ситуація в сегменті офісних приміщень, за даними президента АФНУ, дедалі стабільна. Так з початку року вакантність таких площ дещо скоротилася, проте досі пропозиція на 20-25% превалює над попитом.

За його свідченнями, вартість продажу і оренди офісних приміщень більш-менш є сталою, і найближчими місяцями зростання цін в цьому сегменті комерційної нерухомості є малоймовірним.

“Затребуваність офісів залежить від кількох факторів, але найголовнішим є постпандемічне налаштування бізнесу на віддалену роботу. За різними даними, кількість офісних працівників у Києві скоротилася на 20-30%, відтак бізнес оптимізує витрати на утримання офісів. Таким чином, до кінця року ціни продажу та оренди офісних приміщень навряд чи суттєво зміняться”, - підсумував Юрій Піта.