Експерт: У вересні рівень пропозиції земель сільгосппризначення може зрости в 1,5-2 рази

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Коробко (1)

У вересні рівень пропозиції земель сільгосппризначення може зрости в 1,5-2 рази. Про це заявив партнер із розвитку бізнесу компанії “Увекон” Олександр Коробко.

На його думку, зростання пропозиції земельних ділянок буде пов’язане, насамперед, зі зростанням активності покупців, а також з налагодженням процесу ціноутворення.
Спираючись на проведене дослідження ГІС “Увекон”, експерт зауважив, що станом на 1 липня на продаж пропонувалося 1973 ділянки. Найбільший обсяг пропозицій земельних ділянок був зосереджений у Київській області – понад 430 пропозицій протягом місяця. В Одеській було виставлено на продаж 170 ділянок, у Дніпропетровській  - 132 ділянки, у Львівській - 114, у Полтавській - 106, у Харківській - 99, у Херсонській - 98, у Житомирській - 96, у Вінницькій - 80.

“В інших областях рівень пропозиції землі сільгосппризначення був значно менший. Найнижчий показник зафіксовано у Луганській області - 17 земельних ділянок”, - зазначив Олександр Коробко.

За даними експерта, з відкриттям земельного ринку середня ціна пропозицій коливалась межах $2000 / га - $3600 / га. В деяких випадках ціна пропозицій продажу земельних ділянок сільгосппризначення досягала $4500 / га.

Найдорожче земельні ділянки пропонувались у Київській, Черкаській, Львівській, Одеській та Закарпатській областях. Найдешевша земля зафіксована у Донецькій та Луганській областях.

На думку експерта, ринок сільгоспземлі лише в стадії свого формування. Власне, як і цінова політика продавців.

“Вказані ціни були оприлюднені напередодні відкриття ринку землі. Лише у серпні можна буде говорити про відповідність цін наявному попиту. Є припущення, що землі, виставлені на продаж, хоч і мають статус сільгосппризначення, проте продаються не для фермерів, а для тих підприємців, яким потрібна земля для влаштування умовної заправки, чи будівництва житла тощо”, - наголосив Олександр Коробко.