У сегменті комерційної нерухомості Харкова за рік уклали угод на $100 млн

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Kharkiv-vokzal

За неофіційними даними, за II півріччя 2020 і I півріччя 2021 років в сегменті комерційної нерухомості Харкова було укладено угод на суму понад $100 млн.

Про це повідомив Ігор Балака, голова Харківського обласного відділення АФНУ.

За його словами, з липня 2020 року сегмент комерційної нерухомості в Харкові розвивається дуже активно: так попит залежно від специфікації об'єктів зріс в середньому на 15-25%.
“Протягом I півріччя 2021 року, попри 2 локдауни, попит був активним, як з інвестиційною, так і операційною метою. За цей період на ринку були активними до десяти потужних інвесторів, що готові вкладати в об’єкти комерційної нерухомості понад 5 млн. доларів кожен. У період з березня по грудень 2020 року таких інвесторів було лише троє”, - зазначив експерт.

Як повідомив Ігор Балака, за 6 місяців поточного року, порівняно з минулим роком, значно збільшилася кількість орендних угод: в сегменті торговельної нерухомості - на 20%, складської - понад 25%, офісної - більше 15%.

“З травня по липень харківські рієлтори зафіксували понад 30 запитів потенційних орендарів офісів на приміщення сумарною площею понад 35 тис. м2. Для порівняння: за весь минулий рік сукупний попит на офісні приміщення склав лише 12-15 тис. м2”, - розповів представник АФНУ.

Фахівець звернув увагу на те, що у 2021 році на ринку Харкова з’явиться понад 250 тис. м2 професійних торговельних площ.

“Станом на сьогодні весь сегмент торгівлі без урахування існуючих магазинів і супермаркетів площею менше 3 тис. м2 складає 500 тис. м2. Тобто пропозиція якісних торговельних приміщень збільшиться більш як на 50%”, - наголосив він.

Експерт підкреслив, що загалом сегмент комерційної нерухомості Харкова перебуває в стані відносної рівноваги. Він зауважив, що ціна продажу комерційних приміщень уздовж “червоної лінії” - вулиць Сумська, Пушкінська, пр-т Науки - становить $2000-$5000 / м2. Приміщення під стріт-рітейл на “червоній лінії” коштують $1000-$1500 / м2, на велелюдних вулицях ціна комерційних приміщень складає $2000-$3000 / м2.

На думку фахівця, до кінця року попит на комерційні приміщення різної специфікації може зрости ще на 5-10%.

“До кінця поточного року, через високу активність в сегменті комерційної нерухомості, слід очікувати подальшого зростання вартості м2 в межах 5-10% залежно від спеціалізації, розташування таких об'єктів”, - вважає Ігор Балака.