З початку року вартість приватних будинків у Вінниці зросла на 18%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Vinnitsa

У Вінниці від початку 2021 року вартість приватних будинків зросла в середньому на 17-18%. Про це повідомила Лілія Пшенична, голова Вінницького міського відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

Експертка зазначила, що головними причинами здорожчання приватних будинків стали суттєве збільшення собівартості будівництва, зростання цін на земельні ділянки з відповідним цільовим призначенням, а також інфляційні процеси. За її даними, вартість будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт зросла відповідно на 10% і 12% відповідно.

“З початку 2021 року також зросла вартість землі під приватні будинки площею 5-10 соток у Вінниці та на відстані до 10 км від міських меж. Саме тому будівельні компанії суттєво збільшили ціни. В той же час вартість вже готових садиб “підлаштовується” під кон’юнктуру первинного ринку”, - наголосила Лілія Пшенична.

Експертка також звернула увагу на те, що з початку року попит на приватні будинки, порівняно з 2020 роком, зріс на 15%. Відповідно, як зазначила вона, пропозиція зменшилася на 30%.

“У найближчі 5 місяців тенденція зменшення пропозиції приватних будинків триватиме. Така нерухомість уже має всі ознаки дефіцитної. Через це є підстави стверджувати, що восени ціни зростуть ще на 10-15%”, - вважає Лілія Пшенична.

За її даними, за 6 місяців у сегменті нежитлових приміщень під стріт-рітейл ціни зросли в середньому на 7-10%. Попит у Вінниці тісно пов’язаний з локацією та орендованою площею: найбільш популярними в орендарів є приміщення 50-100 м2, розташовані у фасадних частинах будинків в багатолюдних місцях.

“До кінця року ціни на затребувані комерційні приміщення для стріт-рітейлу можуть зрости ще, як мінімум, на 5%, адже попит вже на 15% перевищує пропозицію”, - підкреслила експертка.

Вона розповіла, що в останні 2 місяці спостерігається тенденція зростання популярності будівель у сільській місцевості з наявними земельними ділянками під облаштування магазинів, кав'ярень або ж з метою збереження, інвестування коштів.

“Ми констатуємо підвищений попит на старі склади, закинуті ферми, на будь-які будівлі, біля яких є клаптик землі. Вочевидь через надмірний попит вартість такої нерухомості, ціна на яку ще 2 місяці тому була на 25-30% нижче спеціалізованих, облаштованих під стріт-рітейл будівель, буде зростати”, - резюмувала  Лілія Пшенична.