Експерт: До кінця року максимальне здорожчання житла на вторинному ринку Київського регіону не перевищить 7%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

До кінця 2021 року житло на вторинному ринку Києва та найближчого передмістя може подорожчати в межах 5-7%.

Про це розповіла Олена Гайдамаха, голова Київського міського відділення АФНУ.

Експертка звернула увагу на те, що, попри традиційне осіннє пожвавлення на вторинному ринку Києва, не варто очікувати, що вартість житла стрімко стрибне вгору.
“Найбільша активність на вторинному ринку Києва спостерігалася у II кварталі та на початку III кварталу. Саме в цей період кількість угод майже на 30% була більшою, ніж за аналогічний період минулого року. За всіма ознаками пік активності на вторинному ринку столиці вже пройдено”, - підкреслила вона.
За її словами, наразі на вторинному ринку житла попит і пропозиція збалансовані, що також частково стримуватиме стрімке подорожчання квартир. Водночас експертка зазначила, що в Києві найбільший попит (понад 70%) сконцентрований на малогабаритних квартирах площею 35-50 м2 у вдалих локаціях.
“Найбільше зростання цін в Києві можливе на невеликі квартири в типових будинках радянської забудови, розташованих поблизу метро та великих транспортних вузлів. Попит на такі квартири на 10% перевищує пропозицію”, - сказала вона.
Експертка наголосила, що ціни на столичне житло поступово будуть зростати і цілком вірогідно, що з лютого 2022 року по травень 2022 року на вторинному ринку спостерігатиметься цінова стабільність.
“За даними Київського міського відділення АФНУ, цінові коливання в зазначений період будуть в межах 2-3% і в основному на найзатребуваніше малогабаритне житло”, - підкреслила Олена Гайдамаха.
Що стосується вторинного ринку житла в передмісті Києва, то за її даними, цінова ситуація буде майже тотожною київській.

Вона розповіла, що впродовж 2021 року найбільший попит спостерігався на квартири в багатоквартирних будинках площею до 55-60 м2, збудованих з 2010 по 2015 роки і розташованих у містах-супутниках, таких, як Ірпінь, Буча, Бровари, Коцюбинське та ін. В загальній структурі попиту таке житло було популярне у 30% покупців. Вартість таких квартир наразі становить від 650 дол/2 до 800 дол/м2.
Понад 25% попиту в передмісті Києва припадає на квартири площею 40-55 м2 в багатоквартирних будинках, зведених з 2015 по 2020 роки, розташованих у Гатному, Софіївській Борщагівці, Бучі, Гостомелі, Борисполі та інших населених пунктах. Вартість таких квартир становить в середньому від 850 дол/м2 до 1000 дол/м2.
Близько 20-25% потенційних покупців цікавили приватні будинки та котеджі площею 120-150 м2, що знаходяться на відстані до 15 км від Києва з наявною соціально-побутовою інфраструктурою та розташованих поблизу водойм та лісів. Вартість таких будинків з ремонтом становить в середньому від 1200 дол/м2 до 1500 дол/м2.
Ще близько 20% попиту припадає на таунхауси та дуплекси площею до 100-150 м2, розташованих на відстані 10-15 км від столиці. Середня вартість такого житла з будівельною готовністю становить від 700 дол/м2 до 900 дол/м2.
Експертка зазначила, що на вторинному ринку передмістя Києва також у продажу є квартири в багатоквартирних будинках радянської забудови (в структурі пропозиції передмістя такі квартири складають близько 7-10%). Попри досить лояльну ціну (вартість такого житла становить від 700 дол/м2 до 800 дол/м2), особливого попиту на таке житло не спостерігається.

“Квартири в “хрущівках”, приміром в Бучі, навіть розташовані поряд з Варшавським шоссе, не викликають особливої цікавості, адже такі квартири не здатні задовольнити високі вимоги покупців до комфортного життя. Попит на такі квартири становить лише 3-5%”, - підкреслила експертка.
За її словами, подальша ситуація на вторинному ринку передмістя Києва буде дзеркальною ситуації в столиці.
“Всі цінові тенденції Києва дзеркально відіб’ються на ціновій ситуації в передмісті. Саме тому можна стверджувати, що вартість житла на околицях столиці, залежно від його якості, розташування та інших можливостей, що посилюють комфорт майбутніх мешканців, до кінця року зростатиме уповільненими темпами. До кінця року здорожчання житла на вторинному ринку не перевищить 7%”, - резюмувала Олена Гайдамаха.