З 2023 року якість будівельної продукції в Україні відповідатиме стандартам ЄС

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Запровадження нових вимог до будівельної продукції, що відповідатимуть європейським, передбачені Законом «Про надання будівельної продукції на ринку» в рамках імплементації Регламенту (ЄС) 305. З 2023 року виробники будівельної продукції в Україні матимуть нові процедури, а відтак – вищі вимоги до якості, екологічності та безпеки продукції. Про це повідомила пресслужба Мінрегіону з посиланням на Міністра розвитку громад і територій Наталію Козловську.

«Ми продовжуємо реформувати будівельну галузь, і це також стосується і якості будівельної продукції. Вона має відповідати європейським стандартам щодо якості та безпечності. Це передбачено Законом, який прийнято в рамках імплементації 305 Регламенту ЄС. Він набуде чинності з 1 січня 2023 року й виробники такої продукції мають бути готовими виконувати нові вимоги. Наше завдання – комунікувати з усіма учасниками процесу, щоб нововведення були зрозумілими для кожного», – наголосила Наталія Козловська.

Як зазначили у міністерстві, запровадженню європейських вимог до будівельної продукції було присвячено круглий стіл, у яуому взяли участь члени Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, представники Мінрегіону, Мінекономіки, Державної інспекції архітектури та містобудування, керівник ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості, а також голови профільних асоціацій виробників будівельних матеріалів, національного органу стандартизації та базових організацій у будівництві.

Учасники заходу обговорили ключові питання імплементації Регламенту 305, а саме:

- основні кроки впровадження положень Закону України «Про надання будівельної продукції на ринку» через підзаконну нормативно-правову базу;

- затвердження переліків підрегламентних технічних специфікацій (національних стандартів та європейських документів з визначення технічної прийнятності);

- ринковий нагляд за будівельною продукцією;

- готовність виробників будівельної продукції до впровадження Регламенту (ЄС) 305/2011.