Мінімальна сума для входження в українські фонди інвестування в нерухомість може скласти від $5 тис

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Trutenko3g

Згідно з українським законодавством і залежно від типу фонду розмір мінімальної суми для входження в український фонд інвестування в нерухомість (ФІН) через купівлю цінних паперів може скласти від $5 тис.

Таку думку висловив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development.

Експерт зазначив, що фонди інвестування в нерухомість здатні привернути увагу іноземних інвесторів до українського ринку нерухомості, бо для них формат REIT-фондів (real estate investment trust) зрозумілий та розповсюджений.

“Фактично REIT — це керівна компанія, що спрямовує отримані кошти в різні сегменти нерухомості. Цінні папери міжнародних REIT-фондів вільно котуються на фінансових біржах та є більш ліквідними, ніж об’єкти нерухомості, адже продати їх за ринковою вартістю можна набагато швидше, ніж, наприклад, квартиру. Найбільшу частку прибутку будь-якого REIT-фонду складають орендні платежі, що дають стабільні і прогнозовані грошові надходження. Крім того, прибуток REIT-фондів не залежить від рівня інфляції, адже вартість нерухомості, орендних платежів дуже часто зростає на еквівалент знецінення обігових коштів. По суті, з’ява фондів інвестування в нерухомість - це один з напрямків до створення прозорого ринку нерухомості в Україні, що стимулюватиме входження іноземних інвестицій в цей сектор української економіки”, - підкреслив фахівець.

Він зазначив, що в Україні прибутковість інвестицій в фонди нерухомості становить в середньому 10% річних з прив'язкою  до іноземної валюти. Наприклад, у США такий прибуток не перевищує 2-5%.

За його словами, інвестування у ФІНи може стати альтернативою банківським депозитам, але з більш привабливою прибутковістю. Він нагадав, що наприкінці 2021 року ставка за банківськими депозитами в гривні коливалася від 9% до 11%, в той же час ставка в іноземній валюті для короткострокових вкладень становила 0,4-0,8%, а для довгострокових - 1-3,7%.

Спираючись на прогнози фінансових аналітиків, фахівець зазначив, що у 2022 році зростання % за валютними вкладами є малоймовірним, а ставка за гривневими вкладеннями може зрости в середньому лише на 0,5-1%.

“Фінансисти прогнозують, що у 2022 році навряд чи ситуація в банківському секторі докорінно зміниться. В той же час такий “статус кво” дає поштовх для розвитку альтернативних джерел інвестування для збереження статків з урахуванням інфляції та отримання пасивного прибутку”, - вважає він.

На його погляд, у 2022 році для фізичних осіб найбільш прийнятним може стати інвестування в ОВДП, житлову нерухомість на первинному ринку, об’єкти сервісних апартаментів та у ФІНи. Натомість розміщення коштів на депозитах буде найменш привабливим для громадян України.

“Досі діє податок на доходи з депозитів, розмір якого становить 18% ПДФО, також доведеться сплатити 1,5% військового збору (разом 19,5%). Що стосується оподаткування вкладень у ФІНи, то податок за інвестора платитиме інвестиційний фонд: це 9% податку на дивіденди, 1,5% військового збору та винагорода фонду в розмірі до 1-1,5%. Тобто, на відміну від 19,5% податків з депозитів, з інвестора буде вирахувано лише 11-12%”, - резюмував Володимир Семенцов.