Будівництво нових складських приміщень в Україні наразі економічно недоцільно

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
sklad

В Україні девелоперська активність щодо будівництва складських приміщень знаходиться практично на нульовому рівні і залишається економічно недоцільною. Такі висновки оприлюднила консалтингова компанія Colliers International, що спеціалізується на ринку комерційної нерухомості.

За оцінками Colliers International,на кінець першого півріччя 2016 року загальна пропозиція універсальних складських приміщень в Києві і Київській області, як і раніше, становить близько 1 686 тис. Кв.м. У першому півріччі не було введено в експлуатацію жодного нового складського приміщення. На червень 2016 року було анонсоване уведення в експлуатацію 2-ї черги складського комплексу компанії Biocon площею 15 тис. кв.м., який згодом був перенесений на друге півріччя 2016 року.

У 2016-2017 рр. очікується введення в експлуатацію 77 тис. кв.м складських приміщень класу А за умови повного або часткового будівництва під потреби клієнтів, тобто реалізації формату built-to-suit.

Крім того на ринку оренди складських приміщень м Київ та Київській області, в першому кварталі 2016 року в цілому відзначався вкрай низький попит з боку орендарів. Як зазначає Colliers International , у другому кварталі на ринку складської нерухомості відбулося невелике пожвавлення і збільшилася загальна кількість запитів на орендні площі. Потенційним орендарям також стали цікаві складські площі в регіонах України, зокрема в Дніпропетровській і Львівській областях.

У 2016 році, як і в 2015 році, орендні ставки фіксувалися в національній валюті. За оцінками Colliers International, в першому півріччі 2016 року орендні ставки в найбільш якісних складських об'єктах знаходилися в діапазоні 80 - 100 грн / м² / місяць (без урахування ПДВ).