Держмолодьжитло пропонує зробити усе доступне житло енергоефективним

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Держмолодьжитло виступає за те, щоб все житло, яке реалізується за державними житловими програмами, було для громадян не лише доступним за ціною придбання, але й енергоефективним, що зробить його більш комфортним та дешевим під час подальшої експлуатації. Про це заявив заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний під час круглого столу на тему «Доступне житло може бути енергоефективним», який відбувся 7 липня в інформаційній агенції Укрінформ.

Як зазначив Сергій Комнатний, ціна проживання у новому будинку значно нижча ніж у старому. Це тому що у новобудовах встановлені сучасні енергоефективні вікна, вхідні двері, немає дірок, через які втрачається усе тепло. А ще доволі часто є і зовнішнє утеплення будинку. Саме тому у сучасних енергоефективних будинках мешканці економлять на опаленні від 30 до 50% порівняно з власниками старих будинків.

«Нажаль, сьогодні не всі новобудови можна на 100 відсотків назвати енергоефективними. Деякі забудовники, намагаючись здешевити собівартість квадратних метрів, забувають про заходи енергоефективності. Для Держмолодьжитла це питання є дуже актуальним, тому що нам важливо, щоби житло для наших громадян було не просто доступним, недорогим під час купівлі, але й комфортним та недорогим під час подальшого проживання у цьому житлі», - наголосив Сергій Комнатний.

Саме тому Держмолодьжитло виступає за те, щоб все житло, яке реалізується за державними житловими програмами, було апріорі енергоефективним!

«Держава може створити умови, в яких забудовники будуть зацікавлені в реалізації проектів з будівництва енергоефективного та водночас доступного житла. В нашій країні це можна вирішити шляхом реалізації державних житлових програм з будівництва доступного житла з умовою, що забудовники - учасники таких програм мають реалізовувати проекти з будівництва енергоефективного та, разом з тим, недорогого житла. Таким чином, держава виграє від скорочення споживання енергоресурсів, оскільки наразі житлово-комунальне господарство України споживає понад 40% енергетичних ресурсів країни. Для забудовника створюватимуться сприятливі умови у вигляді джерел фінансування, зокрема, за рахунок місцевого або державного бюджету. А громадяни отримуватимуть житло, що дозволяє економно використовувати ресурси, заощаджувати кошти при сплаті комунальних платежів і проведенні заходів, спрямованих на економію енергоресурсів», - зазначив Сергій Комнатний.