Підписано Закон, що змінює дозвільну систему у будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
SONY DSC

Президент України Петро Порошенко 8 лютого підписав закон 4733-1, який змінює правила роботи на будівельному ринку. Про це говориться в повідомленні на сайті Верховної Ради.

До набуття чинності зазначеного закону було визначено 5 категорій складності будівельних об'єктів. При будівництві будівель першої-третьої категорії (куди входили приватні будинки і багатоквартирні будинки до 5 поверхів з одним під'їздом) забудовникам не треба було оформляти дозволи: досить було відправити повідомлення про початок робіт в Державну архітектурно-будівельну інспекцію.

Для будівництва об'єктів четвертої-п'ятої категорії складності вже необхідно було оформляти дозвільну документацію і отримувати окремий дозвіл на будівництво.

У Держархбудінспекції неодноразово звертали увагу на те, що багато забудовників зловживали заниженням категорії складності. Тому п'ять категорій складності в ДАБІ запропонували замінити трьома класами можливих наслідків у разі руйнування об'єкта.

Найпростіший клас - одноповерхові будівлі, середній - лікарні, невеликі офісні центри або торгово-розважальні центри. Решта відносяться до третього класу.

Зі вступом закону в силу дозвільна процедура для будівель, що належать до перших двох класів, не зміниться. Для початку їх будівництва, як і раніше, досить буде надіслати повідомлення. А ось для будівництва багатоповерхового будинку забудовнику доведеться проводити експертизу проекту і стверджувати повний пакет документів.

На думку голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексія Кудрявцева такі заходи посилять ефективність боротьби держави проти незаконної забудови вже на етапі оформлення дозвільних документів. «Недобросовісні забудовники вже не зможуть занижувати категорію складності або будувати такі об'єкти, свідомо декларуючи неправдиву інформацію - про право на земельну ділянку, містобудівні умови і обмеження, або уникнути проходження будівельної експертизи», - зазначив Олексій Кудрявцев.

Водночас, певні побоювання щодо прийнятого закону висловив на своїй сторінці у фейсбук керівник Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук.  «За цим законом значна частина об’єктів, що раніше можна було будувати подавши декларацію тепер потребуватимуть дозволів. Зараз під цей закон готуються підзаконні документи. У зв’язку з цим, ще більш актуальним стає питання корупції в ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція). Досить довго традиційною схемою для ДАБК була модель коли "за вхід і вихід" з процедури будівництва забудовник мав заплатити від 2 до 5 $ за 1 кв.м. У мене питання - чи досі ця "корупційна модель" працює?», - зазначив Олексій Гончарук.