Як найвигідніше здати квартиру. Маленькі секрети

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
img (46)

Сьогодні, коли на ринку орендного житла все більше зростає конкуренція, у його власників ще дужче актуалізується питання, як найвигідніше здати своє житло. Відомо, що вартість оренди квартири залежить від багатьох факторів: загального рівня цін на ринку; місця розташування будинку; кількості кімнат квартири; загального стану будинку тощо. Втім, ціна залежить не лише від метражу чи місця розташування. Часто вартість оренди коливається у залежності від того, що знаходиться у самій квартирі. Причому іноді майбутні орендарі приймають рішення в залежності від, здавалося б, несуттєвих речей.

Отже, що треба знати власнику, щоб отримати від надання в оренду своєї квартири найбільшу вигоду.

1. Театр – з вішалки, квартира – з парадного

Так само, як театр починається з вішалки, огляд квартири починається одразу після відкриття під’їзних дверей.  Тож, хоч це і здається дивним, варто докласти зусиль, щоби в під’їзді та на на сходовому майданчику було, принаймні, чисто.

Зрозуміло, що проведення навіть косметичного ремонту на поверсі власниками квартири розцінюється як недоцільні витрати, але нормальне освітлення та свіже повітря забезпечити нескладно. В іншому разі надмірна «печаль» в під’їзді здатна призвести до того, що до огляду квартири справа може і не дійти.

2. Мотлох геть!

Для когось це буде дивним, але будь-яка демонстрація попереднього життя господарів, знижує ціну оренди квартири в очах потенційних наймачів. Тому не варто зберігати за собою «кладовку», зачинену шафу з речами, а тим більше одну з кімнат. Необхідно докласти зусиль, щоби квартира на вигляд була абсолютно вільна від присутності хазяїв чи попередніх мешканців. Всі старі речі краще забрати до себе, продати, або навіть просто викинути.

Зовсім неважко замінити старі штори, зняти зі стін свої фотографії чи плакати та забрати з полиць старі фігурки та вазочки. Не всім до смаку і старі, пожовклі від часу, радянські книги.

Повірте, квартиру з голими стінами та підлогою швидше орендують, ніж ту, у якій «хмуряться» старі потерті килими. Майбутнім орендарям більше до вподоби пусті, чисті стіни та вільні полиці, ніж такі «вінтажні» атрибути.

Взагалі, за власним досвідом можу сказати, що краще здаються ті квартири, у яких присутній лише необхідний мінімум меблів та техніки, але надано максимум вільного простору.

3. Свіжому орендареві – свіжу квартиру

Кожний новий мешканець квартири (хоч і тимчасовий) бажає бути у неї першим. Це аксіома. Тож ідеально, якщо в квартирі здійснено хоча б косметичний ремонт. Це дозволяє тримати ціну, як мінімум, не нижче середньої.

Плануючи ремонт краще орієнтуватись на «мінімалізм» - саме цей стиль інтер’єру наразі є найбільш затребуваним. До того ж він не потребує особливих витрат, зокрема, на матеріали чи консультації дизайнерів інтер’єру.

Оновлення стін – це найперше, про що думають, плануючи косметичний ремонт. І певною мірою, це правильно. Витрати на оновлення стін залежать від бюджету власника та стану самих стін. Найчастіше обмежуються новими шпалерами. Тож, варто звернути увагу на популярні нині вінілові шпалери світлих тонів, які майже ні в кого не викликають негативних емоцій, мають демократичну ціну та ще й приховають дрібні нерівності стін (якщо такі є). А от для стелі вистачить звичайної білої фарби (якщо сама стеля в нормальному стані).

Не забувайте і про підлогу. Старий, замусолений ковролін краще замінити. І на цей раз варто обрати ламінат, або, у крайньому разі, якісний лінолеум. А ось старий паркет може радикально змінити враження на переглядах, якщо його «поциклювати» та покрити новим лаком.

Якщо квартира не потребує ремонту, то в ній необхідно провести генеральне прибирання. Відсутність пилу, чисті вікна, блискуча сантехніка у ванній та на кухні - обов'язкові.

Поламані меблі та прилади треба або полагодити, або замінити. Крани не повинні протікати. А такі речі, як стілець з поламаною ніжкою, краще прибрати взагалі.

Якщо м’які меблі потребують оновлення, то перевагу краще віддати сучасній монокольоровій оббивці. Строкаті тканини у квіточки аналогічної якості мають схожу ціну, проте декого з клієнтів можуть відштовхнути.

4. Якщо ціна вище середньої

У разі, якщо ціна оренди квартири вище середнього рівня по району, тоді варто докласти і особливих зусиль до її «просування». Наприклад, варто звернути увагу на світло. Недорогі додаткові світильники у закутках балкона, коридора та ванної справляють враження додаткової опції комфорту. Взагалі, квартира з максимумом освітлення виглядає привабливіше. Це набуває ще більшої актуальності взимку, коли короткий світовий день не дозволяє здійснювати усі покази при денному світлі.

Також, якщо квартира виставлена на оренду за ціною вище середнього, то й орендарі можуть висувати відповідні вимоги – такі як, наявність необхідних побутових приладів. Холодильник та пральна машина практично завжди повинні мати місце. Великим плюсом будуть телевізор та кондиціонер.

Інколи додатковою перевагою можуть стати навіть праска та пилосос. А такий прилад, як бойлер, буде сприйматись наймачами, як приємний бонус. Особливо у період «сезонного» відключення гарячої води.

Крім того, відсутність інтернету у квартирі, сьогодні здатне відвернути значну кількість наймачів. А от наявність телефонної лінії у квартирі давно вже не є перевагою (звісно, якщо там не влаштовуватимуть «офіс»).

І ще, в умовах невгамовного збільшення комунальних платежів ще більшої актуальності набувають лічильники. Навіть заможні орендарі житла не бажають переплачувати за гарячу воду, електрику та тепло.