Експерт: будівельно-монтажні роботи дорожчатимуть навіть при стабільному курсі гривні

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
16

Ціни на будівельно-монтажні роботи зростатимуть протягом 2017 року навіть при стабільному курсі гривні. З таким прогнозом у коментарі порталу «МEтри» виступив заступник директора з економічних питань будівельної компанії «АЛП-БУД» Сергій Гірченко.

Головним фактором зростання цін у будівництві в поточному році експерт вважає поступове вирівнювання цін на вітчизняні будматеріали, а також зростання вартості виконання будівельно-монтажних робіт.

«Протягом 2014-2016 років ціни на імпортні будівельні матеріали підіймалися практично синхронно з ростом валютних курсів. Певним чином відставали ціни на вітчизняні матеріали, особливо, якщо імпортна складова в них була мінімальна. Проте, на сьогоднішній день вони майже подолали це відставання», - зазначив Сергій Гірченко.

Дещо інша ситуація спостерігається з цінами на виконання робіт. Природньо, що при затвердженні кошторисів, замовники намагаються зберегти найнижчий рівень цін на власних об’єктах. Але, якщо з переглядом цін на будівельні матеріали все зрозуміло, оскільки вони фіксуються компаніями-виробниками та торгівцями, то з цінами на виконання робіт все складніше, позаяк намагання підрядних організацій підняти ціни по цій позиції наштовхуються на певний спротив з боку замовників.

«Замовник може диктувати свої умови підрядним організаціям, але тут існує безліч ризиків. Наприклад, залишаючи ціни на рівні 2014-15 років, є ризик залучення некваліфікованих працівників, наслідком чого може стати низька якість виконуваних робіт, псування дорогого матеріалу та обладнання. Також є ризик, що підрядна компанія взагалі не зможе залучити необхідну кількість працівників, що призведе до зриву строків здачі об’єкта в експлуатацію. А це може потягти за собою негативні відгуки, судові позови та втрату позитивного іміджу. Як наслідок - падіння продажів, втрата довіри інвесторів та зниження перспектив майбутніх проектів», - сказав Сергій Гірченко.

Окрему увагу експерт звернув на те, що на українському ринку праці вже почав відчуватись певний дефіцит кваліфікованих кадрів будівельних професій. Пояснюється це тим, що надто повільне зростання рівня заробітних плат в будівництві на фоні обвальної девальвації національної валюти 2014-2016 років та росту цін призвело до стійкої тенденції відтоку кваліфікованих фахівців будівельних професій з країни.

«Такі країни як Чехія, Польща, Словаччина, Угорщина вже залучають кваліфікованих українських будівельників на свої внутрішні ринки праці, де рівень зарплат в рази більший за той, що наразі існує в нашій країні. Причому, з огляду на оприлюднені наміри європейських країн (в першу чергу Східної Європи) ще більш широкого залучення кваліфікованих будівельників з України, стає зрозуміло, що, з метою збереження команди кваліфікованих працівників, будівельні компанії вимушені будуть піднімати рівень зарплат», -  наголосив Сергій Гірченко.

Таким чином, на думку експерта, замовники, зважуючи всі ризики, змушені будуть у цьому році поступово підвищувати ціни на виконання робіт.

«Проаналізувавши всі зазначені фактори, навіть не беручи до уваги можливі коливання курсу національної валюти, можна стверджувати, що вартість будівельно-монтажних робіт протягом 2017 року будуть лише зростати. Можливо, навіть активніше ніж у попередні 3 роки», - резюмував Сергій Гірченко.