Рада підтримала законопроект щодо спрощення планування територій ОТГ

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
ВерховнаРада

Верховна Рада України прийняла у першому читанні Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», спрямований на спрощення планування територій для громад. Даний документ розширює повноваження органів місцевого самоврядування щодо регулювання забудови шляхом введення нового документа по просторового планування - план об'єднаних територіальних громад.

Як наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, даний законопроект спрямований на врегулювання питань планування та забудови територій, а також відносин при розробленні та затвердженні документації з просторового планування, забезпечення об’єднаних територіальних громад (ОТГ) єдиною документацію із просторового планування тощо.

«Коли кажуть, що ми щось додатково нав’язуємо, або вводимо обов’язковість – це навпаки спрощує підхід планування території, тому що замість трьох документів — схема планування, схема планування території громади, генеральний план окремих населених пунктів — вводиться один документ, який стосується плану ОТГ. Цим законопроектом відкривається шлях для того, щоб наступним кроком дати можливість розпоряджатися земельними ресурсами», — зазначив Геннадій Зубко.

Документ передбачає запровадження нових термінів у відповідній сфері («просторове планування», «містобудівні потреби», «спільні інтереси» тощо). Також поняття «містобудівна документація» замінюється поняттям «документація з просторового планування». Запроваджуються види такої документації, зокрема «план об’єднаної територіальної громади», «проект забудови територій» тощо.

У проекті також пропонується створити Державний реєстр документації з просторового планування на державному, регіональному та місцевому рівнях; віднести до компетенції уряду прийняття рішення про розроблення, затвердження, внесення змін до Генеральної схеми планування території України та встановити державні вимоги щодо використання територій.