Для столичного ринку будівництва житла 2018 рік стане роком викликів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На столичному ринку будівництва житла стають все більш очевидні ознаки наближення кризи перевиробництва. Вже 2018 рік може стати для цього ринку – роком викликів. На цьому наголошують незалежні експерти нерухомості.

Зокрема, віце-президент ВГО «Ліга експертів України» Андрій Гусельников звернув увагу на загрозливо зростаючі темпи будівництва нового житла у Києві. Експерт порівнює зростання на будівельному ринку в докризовому 2008 році і неспокійному 2015 році. У 2008 році, коли в країні була стабільна політична і економічна ситуація, розвивалося масове іпотечне кредитування, по Україні в експлуатацію було здано 94 - 95 тисяч квартир. У 2015 році, при набагато гіршій економічній ситуації, веденні бойових дій, відсутності масової іпотеки, в експлуатацію було здано близько 120 тисяч квартир. Після 2015 року введення в експлуатацію житла продовжувало зберігати високі темпи.

Керівник відділу консалтингу NAI Ukraine Марина Гуревич зауважує, що кількість новобудов у Києві в 2017 році зросла на 27% в порівнянні з 2016 роком і в цілому станом на кінець року склала 197 проектів. При цьому обсяг пропозиції на вторинному ринку житла зберігся.

Аналітик департаменту маркетингу компанії SV Development Сергій Костецький звертає увагу на таке явище ринку первинного житла, як "піраміди".

"Забудовники починають об'єкти, а залучені під їх будівництво гроші перекидають на ті будівництва, які перебувають на більш пізніх стадіях. У разі виникнення несприятливих факторів перші будівництва можуть бути заморожені. Також треба відзначити, що зараз 100% об'єктів, що здаються, вводяться в експлуатацію з великими затримками ".

Цю думку підтримують і інші експерти. Деяких з них вважають, вже в 2018 році довгобудів може виявитися так багато, що будівництво в Києві припиниться через масову недовіру споживача.

Так, голова ради Експертної Міжгалузевої Асоціації України Анатолій Топал наголошує, що у Києві в 2017 році на 30% збільшилась кількість новобудов, які мають ознаки фінансових пірамід.

Анатолій Топал впевнений, що вже 2018 рік стане роком викликів на ринку будівництва житла в Україні. Тому потенційним інвесторам житла експерт рекомендує особливо уважно вивчати історію та фінансовий стан забудовника.

«Якщо в забудовника є гроші лише на первинну дозвільну документацію. З власником ділянки він домовляється про будівництво на умовах розрахунку з ним частиною побудованих квартир. А фінансування будівництва він веде через залучення коштів приватних інвесторів. Тут будуть проблеми», -  наголошує Анатолій Топал.

Незалежний експерт з питань нерухомості Ярослав Цуканов попереджає: «Інвестор споруджуваного житла повинен розуміти ризики і бути готовим до втрат, які можуть бути понесені в разі несприятливих змін на ринку».

Багато експертів доходять висновків, що вже в цьому році низка будівельних об’єктів будуть заморожені. Причому в багатьох випадках, забудовники не оголошуватимуть про заморозку. Вони просто знизять темпи будівництва до мінімуму, постійно переносячи дату здачі в експлуатацію об’єктів в очікуванні нових інвесторів.

Крім того, на думку  Анатолія Топала, спостерігатимуться випадки поглинання невеликих забудовників великими гравцями будівельного ринку.

Деякі експерти не схильні драматизувати ситуацію, проте погоджуються з тим, що зміни на ринку таки відбудуться. Так, на думку Андрія Гусельникова, перевиробництво житла, яке спостерігається на первинному ринку, в кінцевому підсумку призведе до зниження ціни квадратного метра нового житла.

«На сьогоднішній день у забудовників накопичується вже побудоване житло, яке не може продатися в зв'язку з тим, що населення не здатне його купити. Тому, я припускаю, що в наступному році забудовники повільно знижуватимуть ціну квадратного метра», - зазначив Андрій Гусельников.

Втім, як зауважують інші експерти, саме зниження ціни загрожує деяким забудовникам банкрутством, оскільки багато з них і так працюють з мінімальною рентабельністю.