Український ринок проектування має обсяги більше 1 млрд. грн. на рік

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
brdo-me3

Ринок проектування в Україні має обсяги більше 1 млрд. грн. на рік. Такі дані були оприлюднені 15 лютого під час Круглого столу «Українські реалії проектування. Вектор розвитку», організаторами якого виступили Офіс ефективного регулювання BRDO та Спілка архітекторів України.

При цьому, учасники заходу акцентували увагу на тому, що український ринок  проектування вимагає висококваліфікованого кадрового забезпечення і запровадження сучасних технологій. Проте застарілі системи підготовки, атестації фахівців та технічного регулювання гальмують розвиток ринку в Україні.

Спеціалістів за фахом архітектури та містобудування готують 20 українських ВНЗ, інженерів-проектувальників – 42. При цьому підготовка та сертифікація за багатьма затребуваними напрямками – зокрема, з проектування інженерних мереж та проектування за Єврокодами – взагалі відсутня.

За даними аналітичного дослідження BRDO, з 36 регуляторних актів на ринку проектування, 8 мають ознаки незаконних, а 18 потребують актуалізації. «Чинне регулювання провокує корупційні зловживання з боку регуляторів, створює перепони для учасників ринку, необґрунтовано ускладнює процедуру погодження та затвердження проектної документації, а також не забезпечує захисту авторського права», - наголосила під час заходу Керівник сектору «Будівництво» BRDO Олена Шуляк.

Проблемним аспектом є неврегульованість процедури затвердження проектної документації на будівництво об’єктів із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств. Вартість таких об’єктів затверджується органами виконавчої влади за застарілими нормативами, що призводить до штучного неринкового заниження тендерної вартості робіт і загрожує низькою якістю виконання проектів.

За оцінкою BRDO, для сталого розвитку ринку проектування необхідно, зокрема:

  • запровадити сучасні методики до системи освіти та професійної атестації спеціалістів;

  • усунути прогалини в регулюванні процедури затвердження проектної документації;

  • сприяти конкуренції на ринку для підвищення якості виконання робіт та скасувати підстави для тендерних зловживань;

  • забезпечити механізм захисту авторських прав;

  • актуалізувати систему технічного регулювання та сприяти впровадженню сучасних технологій на ринку.