Купівля таунхауса: нюанси

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Hotov Residence

Незважаючи на те, що таунхауси з кожним роком стають все більш популярні в Україні, їх статус до сих пір чітко не визначений законодавством нашої країни. Тому в Україні широко використовуються два варіанти продажу такої нерухомості:

1) відокремлена частина будинку;
2) квартира в багатоквартирному будинку.

Як пояснив Дмитро Матвієнко, директор компанії «Hotov Residence», що активно будує таунхауси в столичному передмісті, в обох випадках покупець набуває право власності на окремий об'єкт нерухомості. Тільки в разі покупки відокремленої секції будинку покупець отримує також і відповідні права на землю. А в разі покупки квартири, питання про отримання ділянки в приватну власність або користування не стоїть.

У разі придбання таунхауса як відокремленої секції будинку, важливими умовами договору купівлі-продажу буде, зокрема, інформація про розмір і кадастровий номер земельної ділянки, права на який переходять в зв'язку з переходом права власності на цей будинок, як об'єкт нерухомого майна.

«При оформленні угоди нотаріуса знадобиться витяг із земельного кадастру щодо земельної ділянки та правовстановлюючі документи на землю (Державний акт на землю або витяг з Держреєстру речових прав). Тому, одним з найважливіших документів при оформленні купівлі-продажу таунхауса - «відокремленої частини будинку» є правовстановлюючі документи на землю. А це може бути державний акт, витяг з Держреєстру речових прав і договір оренди земельної ділянки, на якій побудований будинок», - пояснив Дмитро Матвієнко.

Навіть якщо таунхаус оформлений як квартира, перед його покупкою потрібно ознайомитися з правовстановлюючими документами на землю. А ще краще навіть обзавестися копіями таких документів. Хоча, для укладання угоди купівлі-продажу таунхауса-квартири ці документи і не є обов'язковою умовою.

«Потенційному покупцеві таунхауса краще попередньо вивчити всю процедуру юридичного оформлення покупки такого виду житла. І мати всі супутні документи або їх копії. З одного боку, так покупцеві буде спокійніше під час придбання. А з іншого - буде забезпечено спокійне вирішення всіх питань, що виникають в ході експлуатації або можливого продажу таунхауса», - сказав Дмитро Матвієнко.

Як пояснила фінансовий директор ЖК «Hotov Residence» Ірина Мороз, потенційному покупцеві таунхауса, в залежності від варіанту його оформлення, для проведення операції купівлі-продажу знадобиться ряд важливих документів, які потрібно запросити у забудовника. Приблизний перелік таких документів наводиться нижче.

Документи для покупки таунхауса - відокремленої частини будинку:
• правовстановлюючі документи на об'єкт і (в окремих випадках) на землю;
• технічний паспорт об'єкта;
• документи продавця (якщо продавець фізособа, як правило - це паспорт та ІНП, якщо продавець юр. особа - виписка з ЄДР, статут, протокол про призначення директора, довіреність на представника, інші документи на вимогу нотаріуса або держреєстратора);
• експертна оцінка об'єкта, а також експертна оцінка земельної ділянки під об'єктом;
• довідка про склад сім'ї або зареєстрованих у об'єкті осіб (якщо право власності на об'єкт реєструється вперше то не потрібна);
• якщо продавець перебуває в шлюбі - нотаріальна згода другого з подружжя на відчуження об'єкта.

Документи для купівлі таунхауса-квартири:
• документи, що підтверджують прийняття об'єкта в експлуатацію (для даних об'єктів таким документом є декларація, зареєстрована відповідним органом архітектурно-будівельного контролю);
• технічні умови на підключення комунікацій (електрика, вода, газ, каналізація), акти виконання техумов, договору на підключення відповідних комунікацій з організаціями, що надають відповідні послуги;
• правовстановлюючі документи на землю.

Наведені вище переліки документів не є вичерпними. Вони можуть змінюватися в залежності від ситуації, наприклад, від обраної забудовником схеми залучення коштів і т.п.

При цьому, як зазначає Ірина Мороз, копіями деяких документів краще обзавестися навіть якщо вони не є обов'язковими для проведення операції. До таких відносяться документи, що підтверджують прийняття об'єкта в експлуатацію, техумови на підключення комунікацій, акти виконання техумов, договори на підключення відповідних комунікацій з організаціями, що надають відповідні послуги та правовстановлюючі документи на землю.