Органи місцевого самоврядування розроблять історико-архітектурні опорні плани

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Органи місцевого самоврядування повинні розробити історико-архітектурні опорні плани до 2019 року. Використання таких планів в історично населених місцях дозволить суттєво мінімізувати корупційні прояви під час розробки історико-містобудівних обґрунтувань (ІМО).

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«На основі історико-архітектурних опорних планів на місцях розроблюються і актуалізуються генплани територій. Але сьогодні, на жаль, більшість історико-архітектурних планів є застарілими і тому у багатьох випадках актуалізувати генплани неможливо. Днями Уряд зробив важливий крок для актуалізації цього механізму - скасував необхідність розробки історико-містобудівного обґрунтування (ІМО) в історично населених місцях та регламентував використання замість них історико-архітектурних опорних планів. Вони мають бути розроблені до 2019 року, поки інститут ІМО повністю не ліквідується», - сказав Лев Парцхаладзе.

За даними BRDO, станом на вересень 2017-го лише у 20% населених пунктів, які мають історичні місця, є актуальні історико-архітектурні опорні плани. У більшості міст, навіть у Києві та Львові, вони є теж застарілими.

21 лютого Уряд схвалив проект Постанови «Про внесення змін до Порядку визначення меж та режимів використання історичних ареалів населених місць, обмеження господарської діяльності на території історичних ареалів населених місць», яким скасував необхідність розробки історико-містобудівного обґрунтування, а з 1 січня 2019 року ліквідовує цей інститут взагалі. До 2019 року у разі відсутності затвердженого історико-архітектурного опорного плану, проектна документація може розроблятися з урахуванням вимог історико-містобудівного обґрунтування, порядок розроблення якого визначатиметься наказом Мінкультури та Мінрегіону.