Завдяки оптимальним витратам та комфорту таунхауси формують окремий сегмент нерухомості

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Hotov Residence-me3

В Україні повільно, але впевнено набирають популярності таунхауси. Сьогодні таунхауси будують як у невеликих містах, так і біля мегаполісів, і, звісно, в столиці.

За даними компанії «Hotov Residence», наразі у Києві та передмісті столиці йде продаж таунхаусів у більш ніж 50 житлових комплексах. Зокрема, на правобережній частині передмістя Києва таунхауси будують у Васильківському, Обухівському, Киево-Святошинському, Макарівському та Вишгородському районах. На лівобережній — у Бориспільському та Броварському районах.

На думку експертів, таунхауси поступово формують окремий сегмент нерухомості, займаючи своє місце між квартирами та окремими будинками. Так, директор компанії «Hotov Residence» Дмитро Матвієнко вважає, що таунхауси є оптимальним варіантом для тих, хто хоче наблизитись до природи, але без втрати міського стилю життя.

Головними факторами для покупців, які обирають в Україні таунхауси, сьогодні є комфорт та оптимальні витрати.

Комфорт

Дмитро Матвієнко вважає таунхауси вдалим поєднанням міського та заміського типів житла. Вони майже не поступаються індивідуальним будинкам за близькістю до природи. Натомість, заміські таунхауси найчастіше розташовують у приміській зоні, тому їх мешканці не мають проблем із пересуванням і в них не виникає відчуття відірваності від світу.

Важливо, що таунхауси мають всі атрибути комфортного міського стилю життя. При цьому його мешканці отримують і такі маленькі радості, як власне місце для паркування автомобіля, зелена галявинка перед ганком та невеличкий задній двір.

Фінансовий директор ЖК «Hotov Residence» Ірина Мороз звертає увагу на те, що на відміну від власників окремих будинків, мешканці житлових комплексів, що складаються з таунхаусів, часто об’єднуються для спільного (а отже, більш дешевого та зручного) вирішення поточних комунальних питань, таких як вивіз сміття, утримання прибудинкових територій тощо.

Без сумніву, мешканці таунхаусів мають значно більше житлового простору, ніж у власники квартир.

Крім того, кількість сусідів також є важливим фактором для тих, хто обирає таунхаус. Тут їх рівно стільки, щоб було з ким поспілкуватись та, в разі потреби, звернутись по допомогу. Водночас, у мешканця таунхаусу ніколи е виникне відчуття, що його помешкання є частиною великого людського мурашника. Власника таунхауса ніколи не потурбують сусіди зверху чи знизу. Просто тому, що їх і бути не може.

Оптимальні витрати

Таунхауси є оптимальним рішенням з огляду на кількість переваг та їхню вартість.

«З одного боку, таунхауси мають практично ті ж самі переваги, що і окремі будинки. З іншого - вартість такого виду житла значно менша, ніж окремо збудованого будинку. Тому що для його зведення потрібна земельна ділянка меншої площі, ніж для особняка, а собівартість будівництва нижча за рахунок спільних стін, вартості підведення комунікацій тощо», - зазначив Дмитро Матвієнко.

Якщо порівнювати вартість таунхауса із міською квартирою, то ціни квадратних метрів у них знаходяться практично в одному діапазоні.

Експлуатація таунхаусів також дає можливість їх власникам економити. В першу чергу, таку перевагу дає автономне опалення, якого практично не зустрінеш у квартирах столичних висоток. Власник таунхаусу може самостійно визначати початок та кінець опалювального сезону, а також рівень необхідного обігріву житла. Крім того, сучасні технології використання сонячної енергії, а також власний дах над будинком, при бажанні, відкривають перспективу додаткової економії на нагріві води та електроенергії. Таким чином, рівень експлуатаційних витрат у таунхаусі можна знизити до мінімуму.