У 2018 році будівельно-монтажні роботи дорожчатимуть навіть при зміцненні гривні

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
37

Протягом 2018 року ціни на будівельно-монтажні роботи поступово зростатимуть навіть в умовах ревальвації національної валюти. З таким прогнозом у коментарі порталу «МEтри» виступив заступник директора з економічних питань будівельної компанії «АЛП-БУД» Сергій Гірченко.

Як і минулого року чинниками зростання цін у будівництві цьогоріч Сергій Гірченко вважає поступове зростання цін на вітчизняні будматеріали, а також зростання вартості виконання будівельно-монтажних робіт. Дані Держстату за січень-лютий 2018 року, які продемонстрували зростання цін на будівельно-монтажні роботи на 21,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, також говорять про збереження тенденції росту.

«Після різкої девальвації гривні 2014-2016 років ціни на виконання робіт безперервно знаходяться у стані повільного зростання. Втім, якщо оцінювати вартість у твердих валютах, то ціни будівельних робіт досі не вийшли на свій рівень, оскільки при затвердженні кошторисів, замовники кожного разу намагаються зберегти найнижчий рівень цін на власних об’єктах», - пояснив експерт.

Занижені кошториси при виконанні будівельних робіт призводять до того, що підрядні організації дуже важко йдуть на підвищення заробітних плат найманим працівникам. В умовах вільного виїзду за кордон та активного залучення іншими країнами на власні ринки праці українців це спричинило до відтоку кваліфікованих фахівців будівельних професій. Ряд керівників відомих будівельних компаній заявили про дефіцит кваліфікованих кадрів будівельних професій в Україні.

Голова Наглядової ради Корпорації «Альтіс-Холдінг» Олександр Глімбовський зазначає: «За різними оцінками, в Польщі вже налічується більше мільйона зареєстрованих українців, а ще півмільйона (можливо і більше) - перебуває неофіційно. Чеська Республіка планує подвоїти щорічні квоти українських робітників».

В таких умовах втримати кваліфіковані кадри на місцевих будмайданчиках можна лише суттєвим підняттям заробітних плат. Мінрегіон у кінці лютого 2018 року підняв орієнтовний розмір кошторисної заробітної плати у 2018 році до рівня 5500-7800 гривень, але на думку експертів цього замало.

«Щоб якось утримати робочі кадри в країні, потрібно, щоб середня зарплата будівельників була на рівні 15-16 тис. грн., а наші державні та місцеві замовники зрозуміли, що падіння курсу гривні втричі не тільки вдарило по гаманцю громадянина, а збільшило вартість будівельних робіт», - вважає Віце-президент Конфедерації будівельників України Юрій Сербін.

Таким чином, на думку експертів, у цьому році підрядні організації просто змушені будуть піднімати рівень оплати праці, а замовники, відповідно, поступово підвищувати ціни на виконання будівельних робіт.

«Поступове підвищення рівня заробітних плат в будівництві автоматично призведе до зростання вартості будівельно-монтажних робіт протягом 2018 року навіть при певному укріпленні курсу національної валюти», - резюмував Сергій Гірченко.