Парламент прийняв за основу Законопроект щодо забезпечення житлом працівників держпідприємств

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №3131 "Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності" щодо впорядкування процедури відчуження суб'єктами господарювання державного сектору економіки житла своїм працівникам". Про це повідомило видання РБК-Україна.

За основу документ підтримали 244 парламентарі. У залі прозвучала пропозиція голосувати законопроект у цілому, однак її підтримали лише 209 нардепів при 226 мінімально необхідних. У пояснювальній записці підкреслюється, що згідно з статтею 91 Кодексу законів про працю України, підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Одним із видів соціально-побутових пільг є забезпечення житлом працівників, які потребують поліпшення житлових умов та кваліфікованих працівників.

Зокрема, забезпечення житлом може здійснюватися шляхом надання житлових приміщень, що знаходяться у державній власності (відомчий житловий фонд) або у власності господарського товариства, за договором найму, за договором оренди житла з викупом, за договором купівлі-продажу з розстрочкою платежу та за договором іпотеки.

Водночас, відповідно до абзацу першого частини дев’ятої статті 11 закону "Про управління об’єктами державної власності" нерухоме майно об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації, не може бути відчужене, вилучене, передане до статутного капіталу господарських організацій і щодо такого майна не можуть вчинятися дії, наслідком яких може бути їх відчуження.

"Заборона на відчуження нерухомого майна (житла) працівникам державних підприємств, установ та організацій, господарських товариств, 100 відсотків акцій яких належать державі, і які не підлягають приватизації, негативно впливає на господарську діяльність останніх оскільки вони змушені витрачати додаткові кошти на утримання такого нерухомого майна", - підкреслюється у пояснювальній записці. Проектом пропонується надати можливість державним підприємствам, установам та організаціям, господарським товариствам, 100 відсотків акцій яких належать державі, здійснювати у встановленому законодавством порядку відчуження нерухомого майна, а саме житла (житло не відноситься до цілісних майнових комплексів підприємств і не використовується у їх господарській діяльності), тим самим зменшити витрати підприємств на утримання такого майна.

Так, у документі збільшується перелік випадків, на які не поширюється дія заборони щодо відчуження нерухомого майна об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

Зокрема, до таких об’єктів передбачається віднести житло для працівників державних підприємств, установ та організацій, господарських товариств, 100 відсотків акцій яких належать державі в рамках виконання умов колективних договорів.