Прогноз Нацбанку: Україну чекає будівельний бум, а потім вал недобудов

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
NBU

В короткій перспективі Україну очікує сплеск будівельної активності на ринку житла. Натомість в середньостроковій перспективі прибутковість житлового будівництва зменшиться через зростання конкуренції та собівартості. Попит же залишиться на недостатньому рівні через низьку платоспроможність населення. В наслідок цього в країні може збільшитись кількість недобудов. Такий прогноз оприлюднив Національний банк України у червневому звіті 2018 року про фінансову стабільність.

В НБУ звертають увагу на той факт, що у 2017 році обсяг уведеного в експлуатацію житла в багатоквартирних будинках в Україні виріс на 13% р/р і становив 5.9 млн кв. м. За кількістю новозбудованих квартир на 1000 осіб населення у минулому році Україна випередила ЄС (2.9 порівняно з 2.8), хоча за рівнем забезпеченості житлом вона все ще поступається (менше 400 квартир на 1000 осіб населення порівняно з 486 у Євросоюзі).

Фахівці Центробанку наводять дані приватних і державних нотаріусів, згідно з якими минулого року в столиці укладено 31.8 тис. договорів купівлі - продажу помешкань. Імовірно більшість із них припадає на вторинний ринок. За оцінками посередників, на первинному ринку столиці в середньому продають близько 12 ‒ 16 тис. квартир на рік.

У той же час, за даними консалтингової компанії City Development Solutions, на кінець 2017 року в столиці пропонували до продажу понад 57 тис. нових квартир. За минулий рік розпочався продаж помешкань у 59 нових житлових комплексах та 45 нових чергах наявних.

Аналітики Нацбанку прогнозують, що пропозиція житла надалі зростатиме швидше, ніж попит, а дисбаланс між ними поглиблюватиметься. Додатковим фактором цього сценарію стало те, що Мінрегіонбуд затвердив нові державні будівельні норми, які, зокрема, обмежують допустимий відсоток забудови ділянки залежно від висотності забудови. Це спонукатиме забудовників намагатися отримати дозвільну документацію до того, як жорсткіші вимоги до благоустрою території та розвитку інфраструктури наберуть чинності. Це може призвести до сплеску будівництва нового житла у короткостроковому періоді. У разі реалізації такого сценарію зростатимуть ризики для окремих забудовників, збільшиться кількість недобудов і погіршиться фінансовий стан банків, що кредитують будівництво й покупців житла.

Щоб знизити ризики, на думку аналітиків НБУ, необхідно забезпечити захист покупців квартир у новобудовах та на законодавчому рівні впорядкувати правовідносини на первинному ринку житла, розвивати статистику ринку, а також вимагати від банків дотримуватися консервативних стандартів при кредитуванні забудовників.

Нацбанк припускає, що в країні можливий і сприятливий сценарій розвитку ринку житла. За такого сценарію попит зростатиме завдяки пожвавленню іпотечного кредитування, водночас приріст пропозиції уповільнюватиметься та ставатиме регіонально більш диверсифікованим. У такому разі ризики для фінансової стабільності в Україні будуть мінімальними. Втім, в самому НБУ впевнені, що навіть якщо високі темпи зростання кредитування збережуться – це не призведе до перевищення попиту над пропозицією у середньостроковому періоді.