Рахунки з податку на нерухомість: хто скільки заплатить у цьому році

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
fiskalna-slughba

До 1 липня поточного року громадянам будуть надіслані податкові повідомлення-рішення із зазначеною до сплати сумою податку на нерухомість. Одночасно з повідомленням надійде і квитанція з платіжними реквізитами для сплати податку, яку необхідно оплатити протягом 60 днів з дня отримання. Про це повідомила прес-служба Державної фіскальної служби з посиланням на директора Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павла Дроняка.

У цьому році податок на нерухомість сплачується за 2017 рік за ставками і пільгами, які були визначені у цей період. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості.

При цьому законодавчо для платників визначені мінімальні пільгові площі неоподатковуваного майна:

- для квартир незалежно від їх кількості - 60 квадратних метрів;

- для житлових будинків - 120 квадратних метрів;

- для різних типів нерухомості (будинок і квартира)- 180 квадратних метрів.

Також, місцеві ради можуть встановлювати додаткові пільги. Так, наприклад, у Києві від оподаткування звільнено житло, яке належить інвалідам, членам сімей Героїв Небесної Сотні, учасникам АТО та членам сімей загиблих учасників АТО, але не більше одного об’єкту. У Львові податок не сплачують особи, які захищали територіальну цілісність України, учасники АТО та їх дружини, також звільнені від сплати податків власники гаражів, стоянок, присадибних будівель тощо.

Пільги з податку на нерухомість для фізичних осіб не застосовуються у випадку, коли площа нерухомості перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановлений Податковим кодексом.

«Пільгова площа квартир не може бути більше 300 квадратних метрів, будинків – 600 квадратних метрів. Також не поширюються пільги на об’єкти, які використовуються власниками з метою отримання прибутку: для здачі в оренду, ведення підприємницької діяльності», – підкреслив Павло Дроняк.

У ДФС наголосили, що у 2017 році через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень було вдвічі зменшено максимальну ставку податку на нерухомість – з 3% до 1,5% мінімальної зарплати (станом на 1 січня звітного року) за кв. метр оподатковуваної площі нерухомості.