В Україні можуть змінити вимоги до розміру вікон при будівництві будинків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
window

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України пропонує у проекті нового ДБН В.2.5-28:201Х «Природне і штучне освітлення» розподілити регіони України на 4 зони відповідно до їх світлокліматичних особливостей. Це дозволить проводити більш коректний розрахунок мінімальної площі вікон для підвищення інсоляції та комфорту приміщень.

Про це порталу нерухомості «МЕтри» повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Зараз територія України поділена лише на 2 світлокліматичні зони: до однієї зони входить Одеська область та АР Крим, до іншої - решта території України. Проте між регіонами досить суттєва різниця в світловому кліматі. Наприклад, між Ужгородом і Харковом різниця в часі сходу та заходу сонця велика - близько 2-х годин. Тому в новому ДБН щодо освітлення пропонується скорегувати розрахункові формули та методики розрахунку природного освітлення в приміщеннях. Зокрема, уточнити зонування території України за світловим кліматом та розподілити регіони на 4 зони за їх світлокліматичними особливостями. Таким чином буде враховано зміну світлового клімату, що дасть можливість більш коректно розраховувати  необхідну мінімальну площу вікон у приміщеннях в різних регіонах України, щоб підвищити інсоляцію і комфорт в них», - сказав він.

Згідно з проектом нового ДБН, територія України розподіляється на 4 світлокліматичні зони:

Зона I – Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;

Зона ІІ – Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська області;

Зона ІІІ – Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Черкаська, Донецька, Луганська області;

Зона IV – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.

Проект оновленого ДБН розроблений фахівцями ТОВ «КиївПромЕлектроПроект», Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій та Київського національного університету будівництва та архітектури. Його норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

Цей ДБН планується затвердити найближчим часом.

Довідково: Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.