Оновлена держпрограма «Доступне житло» дає громадянам свободу у виборі житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Оновлення державної програми «Доступне житло», яке відбулось восени цього року, дає громадянам свободу у виборі майбутнього житла. Про це повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України з посиланням на заступницю директора юридичного департаменту Мінрегіону Юлію Веху.

За словами Юлії Вехи, оновлена програма мінімізує корупційні ризики, а також дає громадянам більше можливостей для участі у ній.

«Людина сама може обирати житло будь-якого забудовника чи то державної форми власності, чи приватної. Також дохід громадянина для участі в Програмі має складати не більше 3-кратного розміру середньомісячної заробітної плати у регіоні на 1 особу, а не 5-кратного розміру, як було раніше. Об’єкти для житла можуть бути як на стадії будівництва, так і завершені. Розрахунок здійснюється з урахуванням опосередкованої вартості одного квадратного метра житла помноженого на коефіцієнт залежно від регіону», — сказала Юлія Веха.

Ще одна зміна стосується розподілу грошей по регіонах: якщо раніше кошти розподілялись відповідно до заявок, то відтепер це здійснюватиметься залежно від кількості проживаючого населення.

«Вирішити всі житлові потреби громадян протягом одного року ми не зможемо. Але працюємо над тим, щоб у подальшому фінансування держпрограми «Доступне житло» було збільшено. Сподіваємось, що оновлена Програма успішно діятиме ще довго», – зазначила Юлія Веха.

У прес-службі Мінрегіону повідомили, що наразі 213 громадянам вже отримали житло в рамках Програми. Це  40 учасників АТО, 155 внутрішньо-переміщених осіб та 12 громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Нагадаємо, 10 жовтня 2018 року Кабмін затвердив Порядок надання державної підтримки та забезпечення громадян доступним житлом та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла.