В Україні скоротились обсяги введення в експлуатацію житла

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1(1)

За дев’ять місяців обсяг прийнятого в експлуатацію житла в Україні зменшився на 36%, зокрема в Києві – на 45%, а в Київській області – на 33%. Такі дані оприлюднив Національний банк України в Звіті про фінансову стабільність.

Аналітики Нацбанку вважають, що зменшення введення в експлуатацію житла зумовлено, в першу чергу, нетипово високою базою порівняння. «За перші три квартали 2017 року кількість новозбудованих квартир в столиці зросла майже вдвічі, оскільки торік діяла знижена ставка пайової участі», - нагадують в НБУ.

Крім того, 10 червня 2017 року було запроваджено нові класифікацію будівель і процедуру отримання документації для них. Усе це стимулювало забудовників швидше вводити об’єкти в експлуатацію.

Через невизначеність регуляторного середовища за січень - вересень кількість виданих дозволів на будівництво багатоквартирних будинків зменшилася на 85%. Тож житлове будівництво може вповільнюватися й надалі.

Нова пропозиція житла стала більш диверсифікованою за регіонами: частка Києва та області в загальному обсязі прийнятого в експлуатацію житла в багатоквартирних будинках знизилася з 41% у ІII кварталі минулого року до 38% у січні - вересні 2018 року.

Також у Києві дещо зменшилася частка однокімнатних квартир та зросла частка трикімнатних.

З 1 вересня почали діяти нові державні будівельні норми, які, зокрема, обмежують щільність та поверховість забудови.

Коли забудовники почнуть їх дотримуватися, рентабельність будівництва знизиться.

Але поки цього не сталося: за даними Офісу ефективного регулювання, місцева влада ще видає забудовникам містобудівні умови та обмеження без урахування нових норм.