Українські будівельники підбили підсумки 2018 року

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
IMG_9873

Напередодні 2019 року експерти Конфедерації будівельників України підбили підсумки роботи будівельної сфери України в 2018 році.

Тенденції 2018

У КБУ вважають, що країнський девелопмент цього року знаходився в пошуку нових дієвих стратегій, ефективних рішень, які мали влаштувати забудовника та покупця. Наприклад, одні компанії проводили реконструкцію об'єктів, зменшуючи площу, та продавали вже з ремонтом і меблями, інші – робили ставку на формат комфортного проживання: це покращене планування квартир, розвинена інфраструктура, архітектура будинку, сучасні зони відпочинку, паркування, холи з рецепцією у фойє під'їздів та інші бонуси, які підвищують якість життя. При цьому вони періодично знижували ціни, оголошували акції, впроваджували партнерські програми компенсації частини кредитних відсотків, пропонували розстрочку без подорожчання вартості.

«У 2018 році почала відновлюватися іпотека, хоча тенденції нестійкі. Забудовники у співпраці з банками-партнерами розробляли спеціальні програми кредитування на більш вигідних, ніж в середньому по ринку, умовах. Відповідно за інформацією НБУ, темпи кредитування населення зросли приблизно на 40%», - зазначають у Конфедерації.

Загальні риси ринку нерухомості у 2018 році:

  • стабільність темпів будівництва;

  • висока пропозиція;

  • перетікання попиту з передмістя на околиці і в промислові зони, наприклад у Києві за останній рік запущено багато відносно недорогих проектів;

  • купівля квартир невеликої житлової площі (найбільш затребувані квартири – однокімнатні та двокімнатні);

  • поряд з традиційними плануваннями квартир представлено житло євроформату – з просторою кухнею-вітальнею;

  • невелика різниця цін на первинному та вторинному ринку;

  • первинне житло більш затребуване, ніж вторинне;

  • відчутніша конкуренція і боротьба за увагу платоспроможного клієнта;

  • зростання фінансування комерційної нерухомості;

  • дорожчання економ-класу (у 2018 році середня ціна в Києві 19 000 грн м.кв., тоді як у 2017 році була 16 700 грн. м.кв);

  • здешевлення еліт-класу (у 2018 році середня ціна в Києві 53 000 грн м.кв., тоді як у 2017 році була 61 000 грн. м.кв);

  • збільшився відсоток кредитів на нерухомість.


Топ-4 найважливіших змін у законодавстві

  1. Головною зміною 2018 року, яка стосується кожного суб’єкта ринку нерухомості стало – набрання чинності ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», проект якого розроблявся за активної підтримки та участі Конфедерації будівельників України. Для майбутніх жителів новобудов даний ДБН забезпечив комфорт та безпеку європейського класу, а для забудовників деталізоване та сучасне керівництво зі створення нових проектів. Даний документ отримав багато розголосу та критики, але тільки зважаючи на те, що він прогресивний та безпрограшний.

  2. З 22 червня 2018 року набув чинності Порядок ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в новій редакції. Однією з важливих новацій є створення Реєстру об’єктів нерухомого майна, як підсистеми автоматизації процесів ведення Державного реєстру прав. Реєстр міститиме в собі відомості про технічні характеристики об’єктів нерухомості, відмінні від землі. Його користувачами визначено державних реєстраторів прав на нерухоме майно, органи місцевого самоврядування та органи держархбудконтролю.

  3. У вересні 2018 року Державною будівельною інспекцією була презентована нова он-лайн платформа «Прозора ДАБІ», яка розроблена за ініціативи Мінрегіону спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією та за участі Конфедерації будівельників України. Відтепер кожен забудовник, а головне інвестор, зможе побачити в онлайн-режимі, де знаходиться його документ, в якому стані його розгляд і які рішення були прийняті.

  4. Ще однією з важливих змін у будівельній галузі в 2018 році був запуск чергової хвилі будівельної амністії. Так, на цей раз, прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва буде відбуватись щодо приватного сектору - житлові будинки, гаражі, присадибні будинки, дачі, які збудовані до 2015 року та площею до 300 кв.м.