Конфедерація будівельників України оприлюднила прогноз щодо будівельної галузі на 2019 рік

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
37

Наприкінці 2018 року експерти Конфедерації будівельників України зробили довгострокові прогнози щодо розвитку будівельної сфери України в наступному році.

Зокрема, у КБУ вважають, що ціни на нерухомість в Україні будуть і надалі поступово зростати. На початку року різкого зростання цін не передбачується, проте після виборів житло здорожчає до 20 %. І це, на думку експертів КБУ, цілком передбачувано, адже на тлі високої пропозиції та малого попиту, суттєвого підвищення заробітної плати на забудовника тисне зростання цін на будівельні матеріали, транспортні послуги, паливо, збільшення відсоткових ставок по кредитах, особливості підключення до електричних мереж тощо.

«Стимулювати попит потенційних покупців продовжить грамотна концепція проекту, якість будівництва, продумана стратегія маркетингу і політика ціноутворення, високий рівень експлуатації комплексу, що відповідає очікуванням клієнта», - впевнені у  КБУ.

У Конфедерації зауважують, що Національний банк України розраховує на зростання темпів кредитування у сфері нерухомості в Україні наступного року. Продовжиться фінансування Фонду енергоефективності, зокрема у проекті бюджету-2019 рік Кабмін заклав 1,6 млрд грн.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України разом з Конфедерацією будівельників України планує перегляд 20 ДБН та вдосконалення містобудівного законодавства у відповідності до Європейських стандартів. Крім цього, спільними зусиллями спрямовуватимуть державу у векторі BIM-технологій, впровадження, яких допоможе, заощадити кошти держави та мінімізувати помилки завдяки автоматизації процесів.

Наступного року у планах Мінрегіону завершити обговорення проектів Законів про захист постраждалих інвесторів та Закон про довгобуди, які стали предметом жвавих дискусій на майданчику для громадських обговорень 5 o’clock при безпосередній участі Конфедерації будівельників України.

Також можна очікувати нові законопроекти щодо вирішення земельного питання. Оскільки в грудні 2018 експерти BRDO провели системне дослідження ринку формування та отримання земельної ділянки при новому будівництві та запропонували для подолання корупції та економії часу зменшити кількість інструментів регулювання з 21 до 14, скоротити строк оформлення земельних ділянок під забудову до 4-х місяців, максимально трансформувати процедури в електронні сервіси.