Ринок житлової нерухомості – 2019: що рік прийдешній нам готує

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Напередодні 2019 року керівники будівельних компаній, експерти ринку нерухомості та представники професійного середовища надали порталу «МЕтри» прогнози щодо змін, які очікують ринок житлової нерухомості у наступному році та про те, як у 2019 році змінюватимуться ціни на житло.

 

GrusevitchВіталій Грусевич, виконавчий директор Конфедерації будівельників України

- 2019-ий збереже деякі характерні риси 2018 року. За інформацією Національного банку України, прогнозується зростання темпів кредитування у сфері нерухомості. Попит в 2019 році залишиться приблизно таким ж, як зараз. Покупці продовжать обирати квартири невеликої та середньої площі, але й вимагатимуть функціональні планування з ефективним використанням кожного квадратного метра.

- Передбачувано, що на тлі суттєвого підвищення заробітної плати, зростання цін на будівельні матеріали, транспортні послуги, паливо, збільшення відсоткових ставок по кредитах, особливості підключення до електричних мереж , ціни на нерухомість в Україні дещо підвищаться. На початку року різкого зростання цін не передбачується, проте існує велика ймовірність подорожчання житла на 20 % після виборів. Однак конкуренція і боротьба за увагу платоспроможного клієнта змушуватиме компанії вдаватися до гнучкої політики ціноутворення.

 

Topal-1024x751

Анатолій Топал, голова кваліфікаційної ради Експертної Міжгалузевий Асоціації України

- Ринок житлової нерухомості очікують: вибори, які так чи інакше впливають на активність на ринку. Введення нових мінімальних зарплат і посилення "польського синдрому", що вплине на вартість будівельних робіт. Продовження впровадження нових ДБНів, що скоротить кількість побудованих метрів на квадратному кілометрі, що може здорожити вартість квадрата в новобудові. Продовження домінування пропозиції над попитом (абсолютне домінування). Зростаюча загроза світової кризи, про який вангує цілий ряд економічних експертів. Постійна загроза стрибка долара по відношенню до гривні.
При цьому-причин для різких стрибків вгору або вниз, на сьогодні, немає :)
Забудовники увійдуть в ціновій клінч, коли змушені будуть піднімати ціни в гривні на тлі, досить, рівного попиту, у відсутності підвищення рівня доходів громадян.

 

RuslanaGrabko-Royal

Руслана Грабко, директор з продажу і маркетингу Групи компаній Royal House

- Є така думка, що наступний 2019 рік буде найнепередбачуванішим, як на ринку нерухомості, так й в економіці в цілому. Та якщо не зважати на цю думку і вважати, що напрямок розвитку економіки в Україні зберігається, то очікування для ринку первинної нерухомості досить позитивні. Загалом ми прогнозуємо зміщення уваги покупців в бік комплексного підходу до житлових комплексів та розширеного сервісу. Так, наприклад, вже сьогодні все більше майбутніх власників надають перевагу житловим комплексам с власною внутрішньою інфраструктурою та широким вибором сервісних послуг. Наявність дитячих садків, шкіл, медичних та спортивних закладів, паркінгу і супермаркету - це все вже необхідність. А ось можливість придбати квартиру з частковим або комплексним ремонтом під замовлення, замовити прибирання оселі на постійній основі, як частину конс'єрж-сервісу або передати свою нерухомість в довірче управління для отримання доходу тощо, стає важливою складовою майбутнього.

- У 2018 році ми побачили, що має місце тенденція зростання гривневої вартості одного квадратного метра при відносній стабільності курсу іноземних валют, а саме долару США. При сприятливих умовах в економіці України та світу таке зростання зберігатиметься. Можу з приємністю відмітити, що кількість проектів на первинному ринку нерухомості переростає в якість, що також впливає на зростання вартості житла. На сьогодні основною метою покупця є не збереження власних коштів, як це було у 2014-2015 роках, а можливість отримання максимальної доходності для інвесторів та придбання якісного й привабливого продукту для власного проживання.

 

Kyivmiskbud

Холдингова компанія «Київміськбуд»

- Різких змін на ринку нерухомості у 2019-му не буде, проте забудовники зважатимуть на певні особливості і нові державні будівельні норми, затверджені Мінрегіоном 1 вересня. Зміни покликані підвищити якість будівництва та запобігти хаотичній забудові без розвитку інфраструктури. Зокрема, нагадаемо, обмежується щільність забудови до 540 чоловік на гектар і допустимий відсоток забудови ділянки залежно від висотності будинків, обмежується висотність в залежності від чисельності населення у населених пунктах. Вітчизняному девелопменту доведеться  шукати нові ефективні технології і формувати ціни, які влаштовуватимуть забудовника, і не зменшать попит покупців. Активність ринку, як і у попередні роки, буде зосереджена в економ-сегменті. Є надія, що у виборчий період активізуються іпотечні програми, що потягне за собою збільшення угод на ринку.

- Улюблене питання всіх часів: коли впадуть ціни на нерухомість в Україні? На істотне зниження розраховувати не варто. Нерухомість на сьогоднішній день залишається найкращим засобом заощадження і примноження грошей. І хоч би був великий її вибір, вона зростає в ціні постійно і буде продовжувати рости. Зростає вартість матеріалів і комплектуючих, зростає вартість палива, транспортних послуг. Звідси і динаміка зростання цін на квадратні метри. Різкий стрибок цін на житло може спровокувати лише стрибок курсу долара, чого сильно не хочеться. З іншого боку, ситуацію може нівелювати появу нових іпотечних програм. Попит у населення на власне або нове житло залишиться доволі великим, і працюють гроші найкраще в нерухомості.

 

Сергій Гірченко, заступник директора з економічних питань будівельної компанії «АЛП-ПЛЮС»

- В існуючих умовах житловий ринок уже досяг свого насичення. Принаймні, в столичному регіоні це чітко помітно. У той же час, рентабельність будівництва житла перебуває вже на такому низькому рівні, що забудовникам просто нема куди знижувати ціни. Відповідно в 2019 році серйозних коливань цін на первинному ринку нерухомості не передбачається. Можливі лише коригування відповідно до курсу гривні. Виняток становитимуть разові акційні пропозиції. Тож, якщо не буде розвитку іпотечного кредитування, то темпи зведення житла будуть поступово знижуватися.

Зважаючи на це я думаю, що в наступному році будівництво в Україні буде поступово зміщуватися в бік зведення інфраструктурних, промислових об'єктів. Також, можливо, ми побачимо будівництво нових торгово-розважальних і офісних об'єктів в тих регіонах, де ще відчувається їх нестача.