Мінрегіон врегулює питання забудови в історичних районах

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Lviv5

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України розпочало роботу щодо врегулювання питання забудови в історичних районах з метою їх збереження та подальшого розвитку.

«Чому європейські міста та інші населені пункти на відміну від українських виглядають набагато атмосфернішими, наповненими багатостолітньою історією та культурою? Тому що в Україні немає комплексного підходу до збереження таких територій та пам’яток, а необхідна містобудівна документація застаріла і неактуальна. Зараз в Україні статус історичного населеного місця має 401 населений пункт і лише 24% з них мають затверджені історико-архітектурні опорні плани (ІАОП), на основі яких визначаються межі історичних ареалів і режими використання зон охорони пам’яток. Тому зараз ми вивчаємо можливість стимулювання органів місцевої влади у розробленні ІАОП та впровадження механізмів для збереження цих територій», — зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

З цього приводу 6 лютого у Мінрегіоні відбулася нарада за участі представників Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Міністерства культури України та інших фахівців, експертів і громадськості, на якій було напрацьовано низку проблемних питань та пропозицій щодо їх врегулювання щодо цієї теми.

Довідково: Статус історичного населеного місця отримує місто, селище чи село, яке відповідає щонайменше 2-м критеріям із списку:

  • наявність історичних, архітектурних, ландшафтних та садово-паркових об’єктів, культурної спадщини, які мають містоутворююче значення;

  • розпланування відповідно до минулих історичних епох (до початку ХХ століття);

  • збереження основних композиційних центрів та композиційних осей населених місць;

  • наявність рядової історичної забудови.


Список історично населених місць, які мають відповідний статус, затверджується Кабінетом Міністрів України.