Верховна Рада вдосконалила механізм державної реєстрації прав на нерухість

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
VR

Верховна Рада України удосконалила механізм державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяження. За відповідний закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захист прав власності” (№ 5067) за основу та загалом проголосував 271 народний депутат. Про це повідомляє агентство “Інтерфакс-Україна”.

Зміни покликані удосконалити систему державної реєстрації прав на нерухоме майно. Зокрема передбачається обов’язкове невідкладне повідомлення державним реєстраторам власника об’єкта нерухомого майна, щодо якого подано заяву про проведення відповідних реєстраційних дій.

Вводиться також обов’язкова реєстрація заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону проведення реєстраційних дій у державному реєстрі прав.

Згідно з документом, відновлення реєстраційних дій можливо лише за рішенням суду, яке вступило в законну силу, або заяви власника.

Закон також пропонує надати право Міністерству юстиції України здійснювати моніторинг реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Крім того, передбачається обов’язкове використання державними реєстраторами відомостей Державного земельного кадастру і реєстру документів, які дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт.

Документ збільшив з 30 до 60 днів термін оскарження рішень, дії або бездіяльності державного реєстратора. Закон також передбачає обов’язкове надання у паперовому вигляді витягу з Державного реєстру прав.

Зміни вносяться до законів України “Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження”, “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, “Про нотаріат”, Кримінальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, “Про електронний цифровий підпис” тощо.