Віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко вважає Держмолодьжитло неефективною установою

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Zubko

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву працює неефективно. Таку думку висловив Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання щодо незначних сум, якими оперує сьогодні Держмолодьжитло, Віце-прем'єр-міністр зауважив, що довіряти кошти установі можна лише за умови її ефективності. «Щоб туди вливати кошти, потрібно розуміти, наскільки ефективно працює установа та її програми. Насправді ми вже підвищили ефективність реалізації прав клієнта. Раніше, наприклад, не було можливості клієнту самостійно обрати будинок. Житло, зокрема, обиралося не за кількістю потрібних людині квадратних метрів, а яке було в наявності. При цьому держава компенсувала певні кілька метрів. Коли ми це проаналізували, то побачили неефективність», - сказав Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр звернув увагу на  те, що сьогодні клієнт сам обирає, де придбати житло. Крім того, збільшено компенсацію до 50% для учасників АТО і ВПО. Але додає: «І все одно вважаємо, що орган працює неефективно, він не прозорий».

Зараз Держмолодьжитло працює як банк: у нього є свої відділення, приймаються заявки, формуються черги, клієнт контактує з працівниками. «Звідси й непрозорість: ми не бачимо, наприклад, кількості відмов, ми бачимо лише вже зареєстрованих. Тому зараз працюємо з Укргазбанком і Ощадбанком, щоб змінити процедуру за прикладом "теплих кредитів". Коли банки виступають фронт-офісами і кредитують придбання квартири, після чого фонд частину компенсує», - зазначив Геннадій Зубко.

Стримує від проведення змін відсутність потрібної норми в законі про Держмолодьжитло і діючий кредитний портфель, закріплений за цим органом. Люди продовжують повертати кошти за раніше виданими кредитами, а Держмолодьжитло, отримуючи їх, знову видає нові. Тому разом з Ощадбанком і Укргазбанком було проаналізовано цей кредитний портфель на предмет викупу.

«Чому ми проти, щоб фонд працював як банк? Це неефективно. Держава видає кредити під 15%, а через 15 років забере ці кошти у вигляді інфляційних зменшень. Тому кредитувати повинні банки за своєю відсотковою ставкою», - впевнений Віце-прем’єр.

На думку Геннадія Зубка, ефективніше - грантова допомога на кредит. Можна було б компенсувати кількість встановлених нормами квадратних метрів, хоча людина може придбати й дорожче житло. Так грантова допомога не буде виходити за розумні рамки.