Громадяни з порушеннями слуху отримають зручний доступ до всіх громадських закладів та інфраструктури

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

У новому ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” введено обов’язкове візуальне інформування для людей з порушеннями слуху при проектуванні громадських закладів та інфраструктури населених пунктів. Зокрема, запроваджується дублювання текстами важливої звукової інформації в громадських місцях, прописана можливість організації перекладу жестової мови, встановлення приладів підсилення звуку тощо.

“Сьогодні близько 10% населення України мають порушення слуху. І не можуть у повній мірі отримувати та сприймати будь-яку звукову інформацію у громадських місцях - будь це оголошення наступної станції у громадському транспорті або увімкнення сигналізації у торговому центрі чи іншій громадській будівлі. Зручний доступ до громадських закладів та інфраструктури має бути забезпечений для всіх. Тому у новому ДБН щодо інклюзивності містяться обов’язкові вимоги щодо забезпечення належного інформування людей з порушеннями слуху: тих, хто не чує взагалі, та слабкочуючих”, - написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з ДБН, у вестибюлях громадських закладів повинні встановлюватися екрани, інформаційні термінали або табло з текстовим рядком, а призначення приміщень та кімнат - позначатися крупними та максимально освітленими знаками. Візуальна інформація має бути послідовною та повною, щоб особи з порушенням слуху і мовлення мали змогу орієнтуватися без додаткового спілкування.

Кабіни ліфтів мають бути оснащені текстовим чи відеозв’язком з диспетчером. Сигналізація про небезпеку повинна передбачати не тільки звукову, а і візуальну (світлову) інформацію в приміщеннях.

Також для людей з порушеннями слуху має забезпечуватися:

  • організація сурдоперекладу або субтитрування;

  • спеціальні зони чи робочі місця із системами звукопідсилення;

  • не менше 1-го робочого місця для прийому осіб з інвалідністю в громадських закладах, які облаштовані спеціальними пристроями з перекладачем жестової мови та підсиленням звуку.


Загалом новий ДБН “Інклюзивність будівель і споруд” спрямований на створення безбар’єрного простору для всіх груп людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок.